Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете сок от краставица

02 септември 2021, 14:30 часа

Всеизвестен факт е, че краставицата притежава силен диуретичен ефект. Сокът от този зеленчук трябва да присъства в менюто на всеки, който е загрижен за здравето си.

Напитката, за разлика от други диуретици, не извлича калия, сярата, силиция и други микроелементи от тялото.

Ето какво точно се случва с тялото при ежедневна консумация на сок от краставица.

1. Пречиства тялото от токсини

Сокът от краставица се счита за естествен детоксикиращ еликсир. Той има способността да разтваря и премахва вредните вещества, които се натрупват в тялото ни с години: в стомашно-чревния тракт, в черния дроб, в бъбреците, в пикочния мехур и т.н. Освен това напитката има способността да пречиства кръвта от токсини, да възстановява киселинно-алкалния баланс. Тя се отразява благоприятно на растежа на косата.

2. Нормализира кръвното налягане

Сокът от краставица е отлично средство за профилактика на атеросклероза и коронарна артериална болест. Ежедневната му консумация нормализира кръвното налягане.

Сокът от краставици е полезен дори при туберкулоза, тъй като насърчава усвояването на протеините от храната.

3. Подобрява функцията на щитовидната жлеза

Ако страдате от заболяване на щитовидната жлеза, тогава краставиците винаги и по-специално сокът от тях трябва да присъстват в менюто ви. Напитката съдържа йод, който почти напълно се усвоява от организма.

Прием на сок от краставица

Сокът от краставица се съчетава с други зеленчуци и плодове. Например с моркови и спанак. В тази смес краставицата действа като вид катализатор, тъй като тя увеличава не само собствените си полезни свойства, но и тези на останалите зеленчуци.

Например, сокът от ябълка и краставица подобрява състава на кръвта и защитава сърдечно-съдовата система много по-успешно от двете напитки, приемани поотделно. И ако смесите сок от краставица със сок от касис, ябълка, грейпфрут (в съотношение 2: 2: 1: 1) или домат и чесън (в съотношение 20: 20: 1), тогава полезните свойства на вложените зеленчуци ще се увеличат значително.

Приготвяне

Сокът от краставици е лесен за приготвяне с помощта на сокоизстисквачка. Но ако не разполагате с такъв уред, можете просто да настържете краставицата и да изцедите сока от нея.

Не белете кората, тъй като тя съдържа много полезни вещества. Приготвеният сок трябва да се консумира в рамките на 30 минути. След това той просто ще загуби полезните си свойства. Една порция не трябва да надвишава 100 мл. На ден можете да пиете до 1 литър сок от краставица.

Сокът от краставица е полезен при хроничен бронхит, нарушения в дейността на сърдечния мускул, при запек и гастрит. Ако към него добавите сок от моркови и цвекло, ще пречистите лимфата.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес