Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво ще се случи с косата ви, ако я измиете с кока-кола?

23 февруари 2022, 12:30 часа

Измиването на косата с кока-кола придобива все по-голяма популярност. След като британският модел и актриса Суки Уотърхаус препоръча този метод в едно от интервютата си за Us Weekly, методът стана още по-популярен. Суки твърди, че благодарение на него успява да придаде на косата си желаната текстура и обем.

Изненадващо е, че именно най-изестната безалкохолна напитка в света се използва като текстуриращ продукт за коса. Ето какво всъщност трябва да направите, ако искате да я включите в грижата за косата ви:

Изсипете 1 или 2 бутилки (в зависимост от дължината и обема на косата ви) Кока-Кола директно върху главата ви. Уверете се, че течността се е разнесла равномерно.

Нормално е след обливането с безалкохолната напитка да усещате косата си лепкава. Това се дължи на съдържанието на захар в нея. Останете така около 5-10 минути.

След това измийте косата си с мек шампоан. Добре е да изплакнете по-продължително косата си - от 3 до 5 минути, за да сте напълно сигурни, че няма да остане захар по нея. Ако пропуснете измиването с шампоана косата ви ще стане твърда. След измиването с Кока-Кола не е необходимо да използвате маска и балсам.

Подсушете косата си. Преди да изсъхне напълно, разрешете я внимателно с гребен с широки зъби, за да се отървете от заплитането. След това наклонете главата си надолу и подсушете със сешоар за няколко минути. 

Как действа Кoкa-Кoлата върху косата?

Според HairFinder.com тази напитка съдържа фосфорна киселина. Това означава, че тя е с ниско ниво на pH ( около 2,5 ). Тъй като кока-колата представлява кисел разтвор, като такъв, приложен върху косата, съдейства за затваряне на кутикулата на косъма. Това означава, че косата ви ще изглежда по-гладка и блестяща. Ако тя е къдрава, след приложението на този метод къдриците ще подобрят текстурата си и ще изглеждат по-добре.

Но не очаквайте напитката да накъдри косата ви. По-скоро тя дефинира естествените къдрици, трансформирайки напълно текстурата на косъма. Освен това ще я направи да изглежда по-плътна. Въпреки това, тази напитка не е средство за поддържане на скалпа чист и здрав. 

Захарта и царевичния сироп, влизащи в нейния състав, правят косата лепкава. Наслагвайки се върху косъма те привличат повече мръсотия и прах. Следователно този метод може да бъде вреден за скалпа в дългосрочен план. Приложението му може да доведе и до изтъняване на косъма. Разбира се, ако прекалявате с него.

Важно: Статията е с информативна цел и предоставената в нея информация не може да замести консултцията с квалифициран специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес