Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво се случва в тялото ни, когато някой ни е разбил сърцето?

26 октомври 2022, 11:42 часа

Поне веднъж в живота си всеки от нас е изпитал отровата от неправилната любов - именно разбитото сърце. Понякога дупката на разочарованието, в която попадаме, ни държи дълго време приклещени в тъга и самосъжаление. Тези негативни емоции определено повлияват върху целия ни организъм и е доказано, че в тялото ни се случват редица промени вследствие от разбитото сърце. Нека да видим част от тях:

Увеличаване на хормоните на стреса

Докато сме щастливо обвързани, нивата на окситоцин и допамин - хормоните, отговарящи именно за чувството на щастие, са в добри нива. Но когато ни оставят с разбито сърце, нещата при картината с хормоните се изменят драстично - вместо хормоните на щастието, се увеличават хормоните на стреса - така познатите кортизол и епинефрин. 

И вместо да изпитваме положителни емоции, през по-голяма част от времето се чувстваме стресирани и апатични. И всъщност колкото по-дълго се задържи това наше състояние, в бъдеще е възможно способността за складиране на нови спомени в мозъка ни да намалее.

8 неща, на които може да те научи едно разбито сърце

Понижаване на имунитета

Именно стресът понякога е главната причина да сме със слаб имунитет и да ни навестяват различни заболявания. Такъв е случаят и тук. Разбитото сърце, негативните емоции, стресът са причината организмът ни да произвежда по-малко бели кръвни клетки, които се борят с появилите се инфекции в организма.

Покачване на теглото

Депресията често води до дълго застояване в леглото, гледане на тъжни филми и поглъщане на огромно количество вредна храна ежедневно. Този застой и постоянно ядене обаче веднага се отразяват и на нашите килограми.

Освен това, както вече споменахме, се увеличават нивата на кортизол, а този хормон свързваме и с натрупване на коремни мазнини, както и хормонът на стреса също предизвиква желанието за джънк храната през този период.

6 урока, които ще научите, когато ви разбият сърцето

Нямате никакво желание за секс - сексуална дисфункция

Друг възможен ефект върху организма ви поради емоционалната болка от разбитото сърце е еректилна дисфункция при мъжете, понижено либидо и при двата пола, по-болезнена менструация или трудности със забременяването впоследствие при жените.

Кожни раздразнения

Поради високите нива на стрес не е изключено да се повлияе и кожата ви - поява на акне, псориазис или розацея също може да са симптоми, причинени от разбитото сърце и депресията.

Разсеяност

Когато умът ти е завладян само от негативни емоции и спомени по вече несъществуващата връзка, е много вероятно да извършваш някои необясними и странни действия - случва се да облечеш дрехите си наопаки, да забравиш телефона си някъде, да прибираш неща в хладилника, където не им е мястото и т.н.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес