Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво се случва с тялото, ако изминавате по 10 хиляди крачки всеки ден

03 март 2022, 10:20 часа

Много хора знаят, че дневната норма за ходене е 10 хиляди стъпки. Не всеки упява да се справи с това, имайки предвид умората, неподходящите метеорологични условия или липсата на допълнително време.

Малцина обаче се сещат, че това е безплатна възможност за постигане на дълголетие.

Защо трябва да правите по 10 000 крачки всеки божи ден

1.            Фигура

Почти всички  хора днес се налага да седят по 8 часа на работното си място. В свободното време също не могат да си позволят много активност. Особено трудно е за хората, които имат автомобили, да изпълнят дневната си норма.

Ходенето обаче е най-лесният начин да отслабнете бързо и без материални инвестиции. Има експерти, които мислят, че 10 000 стъпки могат да изгорят до 500 калории. Други твърдят, че при определени условия можете да изгорите до 1000 на ден.

Освен това, ходенето помага за укрепване на много мускули.

2.            Душевно здраве

Ходенето е много лесен начин да се отървете от ефектите на нервното напрежение и стреса изцяло. Ако ходите по час и половина всеки ден, тогава можете да забравите за високото ниво на тревожност, депресия, апатия и всички останали неприятни усещания..

Дългите разходки особено ефективно съдейства да преодолеете безсънието.

3.            Предотвратяване на заболявания

Можете да се предпазите от редица заболявания, ако не забравяте да изминавате задължителните за здравето ви 10 000 стъпки на ден. Този навик ще държи далеч от вас развитието на диабет,  заболявания на сърцето, остеопороза, хипертония. Разходката щеокаже положителен ефект върху състоянието на ставите и гърба.

Важно е да запомните, че в напреднала възраст е необходимо да ходите по-малко, но редовно. Но за децата крачките могат да се увеличат.

Непрекъснатото седене на едно място води до трайно обездвижване. Това, от своя страна, носи след себе си редица негативи като вариране на кръвното, нестабилна сърдечно-съдова система, проблеми с гръбнака и крайниците и др.

Добре е крачките да се правят на открито, но при лошо време по-добрия вариант е да се направят дори и на степер у дома, за да не се обездвижвате напълно. Можете да правите нужния брой крачки на два или три пъти през деня, ако нямате време да ги направите наведнъж. Така няма да се изморявате толкова много.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес