Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво се прави на Лазаровден за късмет и берекет през 2023 година?

06 април 2023, 16:00 часа

Лазарова събота се пада на 8 април 2023 г., празникът има своите традиции и ритуали. Благодарение на тях хората се опитват да привлекат късмет и щастие в живота си.

Ако вярвате в историята на празника, кръстен е в чест на приятеля на Исус Христос - Лазар, който често е бил посещаван от Исус. Лазар умира от смъртоносна болест преди идването на Исус.

Лазар е бил праведен човек, разказвал на хората за Всемогъщия, за сина си, опитвал се да внуши любов към Библията на другите.

Лазаровден е!

Веднага след като Лазар умира, той е погребан в пещера. Исус, като идва при приятеля си, се помолил, след което Лазар възкръсва. Според Библията самият Лазар е живял още 30 години след възкресението си. Вярващите посещават църквата на този ден, молят се, молят за прошка.

На Лазарова събота не трябва да бъдете тъжни, да мислите за лоши неща. Хората се опитват да приготвят върбови клонки, за да отидат на църква на Цветница и да ги осветят.

На този ден домакините приготвят различни лакомства, като спазват всички правила на Великия пост. Не се препоръчва да се занимавате с шиене, бродиране, на масата се слагат постни ястия, с изключение на риба, месо, масло, мас, яйца, млечни продукти и алкохолни напитки.

Лазаровден 2023: Кога празнуваме?

На Лазаровден тежката работа е строго забранена. Можете да засадите грах. Има поверие: ако го засадите на този ден, тогава добивът на грах ще се удвои.

Какво се прави на Лазаровден за късмет и берекет през 2023 година?

Ако хората искат късмет и берекет, те трябва след вечеря да вземат върбова клонка в лявата си ръка и да помолят Бог за материално благополучие, да прочетат молитвата „Отче наш“, да се прекръстят с дясната си ръка, да пуснат клонката във вода.

Девойките, които искат да се омъжат, трябва да облекат сватбена рокля и да се обърнат пред огледалото.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес