Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво представлява типичната испанска закуска?

29 юли 2024, 07:45 часа

Испанците обичат да имат както обилна и вкусна закуска, също така обяд и вечеря.

Закуската - el desayuno, е приблизително от 7 ч. сутринта до 8.30, а в почивните дни може да започне и в 9 ч., даже в 12!

Най-общо казано, испанската закуска може да бъде разделена на два основни вида: сладка и солена. Повечето закуски ще включват много кафе, със захар, прясно или кондензирано мляко. Между другото, в Испания пийването на закуска не се смята за срамно, затова често може да срещнете колега в офиса, който е закусвал с кафе и коняк.

Сладките закуски обикновено съдържат кафе с традиционни сладкиши чурос, ториха или пресни кроасани.

Солените - това са яйца във всякаква форма, хляб или тънка питка тортиля с домати!

6 храни, които НЕ трябва да ядете на закуска

Често може да ви предложат „комбо“ - комбинирана оферта: например кафе, кроасан и чаша портокалов сок.

Контрастите в Испания може да се видят още от закуската. Ще откриете, че в различните части на страната хората закусват по доста различен начин.

Мадрид и Барселона

В Мадрид гражданите обикновено предпочитат сладкиши или препечени филийки с масло и плодово сладко. Но ако има по-типична закуска за обитателите на испанската столица, това са „чурос“ – българите също познават тяхна разновидност под названието „тулумбички“. Чурос се приготвят в цялата страна, но мадридските рядко се отклоняват от традицията.

Успешно се отклоняват от традициите гражданите на Барселона, където типичната закуска е pa amb tomàquet - хляб с домати, тоест, препечен хляб, върху който се намазва сок (по-скоро пулпа) от зрял домат. Добавят се олио, сол и по желание малко чесън за вкус.

Андалусия и Страната на баските

В Андалусия най-типичната закуска е препечен хляб с всевъзможни съставки по желание: масло и сол, домати, хамон (сушена шунка от свински бут, подобна на пастърма), масло с конфитюр, сирене...

На север, в Страната на баските, всичко е съвсем различно. Там типичната закуска е „пинчос“ – порции тортиля с или без лук, със сирене, гъби... Закусвалните с наистина вкусни тортили обикновено са претъпкани, защото са много популярни.

7 здравословни (и вкусни) закуски, които подобряват работата на мозъка

Тостада

Това е традиционен испански открит сандвич, филия. Тостада с домати и зехтин се счита за класика. Така са закусвали испанските овчари по времето на Дон Кихот – просто и същевременно засищащо. Сега има огромен брой опции за пълнеж; към доматите и зехтина може да добавите хамон, шунка, сирене, риба тон, пържено свинско. Много популярна е и тостадата със сьомга, авокадо и крема сирене. И това не е всичко. Има също най-разнообразни сладки варианти и комбинации: със сирене, мед и ядки, с мармелад и краве масло, само с нещо сладко. Между другото, испанците понякога предпочитат зехтин, сол и нищо друго като допълнение към хляба.

Омлетна тортиля с картофи

Друга популярна закуска в слънчевото кралство. В местните супермаркети най-често ще намерите три основни варианта на готова омлет-тортиля: класическа с картофи, с лук, със спанак. Но всъщност има много повече видове: с хамон, различни колбаси, пиле, гъби, скариди, риба, зеленчуци и други любими съставки.

Бокадильо

Популярен в Испания вид сандвич, който е типично ястие за втора закуска (около 10-11 часа). Основната разлика между бокадильо и обикновения сандвич на филия е, че в испанската версия основата е малък резен франзела. Пълнежът може да варира от най-прости продукти до деликатеси. Дори в малките барове предлагат няколко вида: с хамон, шунка и сирене, само сирене, риба тон. Към списъка с често срещани пълнежи можете да добавите и пържено свинско или пилешко филе, калмари, салам фует, аншоа. Друга особеност на този сандвич е, че освен домат и зехтин, при приготвянето му се използват майонеза, сос алиоли, кетчуп, горчица. Един от най-популярните варианти на бокадильо е с риба тон и домати.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес