Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво показва позата, в която спите?

16 януари 2024, 19:22 часа

Позицията на тялото по време на сън значително влияе върху състоянието на енергията в тялото и в резултат на това върху качеството на съня. В същото време позите, които са удобни за тялото ви, не винаги могат да бъдат полезни за вашето здраве. Има няколко класически пози за сън, в които е удобно на човек да заспи и в които най-често прекарва по-голямата част от нощта. Но освен удобство, различните позиции на тялото могат да се интерпретират от гледна точка на Аюрведа и източните философии.

Възгледът на източната философия

Спите на дясната страна

Ако човек спи на дясната си страна с глава на изток, лицето му е обърнато към един от най-висшите богове на индуизма - Шива, и човекът сякаш му се покланя. Енергията, протичаща от дясната страна, прави човека по-активен и осъзнат. Съответно, тази позиция ви позволява да се отпуснете максимално, тъй като в нея каналът е компресиран и въздухът (и енергията заедно с него) навлиза през лявата ноздра, която отговаря за лунната енергия и охлажда тялото. Ето защо, ако се чувствате много развълнувани и умът ви не е спокоен, трябва да спите на дясната си страна.

Най-добрата и най-лошата поза на спане за гърба, стомаха и белите дробове

Спите на лявата страна

Заспивайки на лявата страна, човек активира съзнанието и увеличава количеството топлина в тялото. Това се дължи на факта, че дишането през дясната ноздра увеличава количеството слънчева енергия в тялото и затопля тялото. Тази позиция насърчава храносмилането, но не позволява достатъчно отпускане. 

Спите по гръб

Спането по гръб компресира централния канал. Тази позиция наподобява шавасана. Тази поза не е подходяща за спане за всички, но въпреки това се счита за благоприятна - позволява ви да балансирате потока от енергия (именно за тази цел шавасана се изпълнява след всяка йога практика).

Спите по корем

Легендарната поза за сън не се препоръчва на никого. Тази позиция блокира работата на чакрите и довежда човек до състояние, близко до животинско.

Разбира се, не е възможно недвусмислено да се определи коя позиция ще бъде най-благоприятна за всеки отделен човек. Въпреки че много произведения, посветени на източната философия, твърдят, че е най-добре да заспите от дясната страна. Това помага за пълно отпускане на тялото и възстановяване.

Гледната точка на медицината

Една от потенциално най-проблемните позиции за сън за здравето е спането по корем. Именно това причинява болка в гърба и врата, тъй като спането по корем води до неправилно разпределение на натоварването върху гръбначния стълб. Освен това, ако много обичате да заравяте лицето си във възглавница, няма как да избегнете появата на подуване на лицето и бръчки.

Ако не можете да промените любимата си позиция, трябва да се откажете от възглавницата или да я замените с плоска. В този случай е препоръчително да поставите одеяло или друга плоска възглавница под тазобедрената става - това ще ви помогне да поддържате правилната извивка на гръбнака, докато спите. Също така е необходимо да редувате завъртането на главата надясно и наляво, за да избегнете скованост на врата сутрин. Опитайте се също да се откажете от навика да поставяте ръцете си под възглавницата - това може да доведе до развитие на болка, изтръпване на ръцете и проблеми с раменната става.

Коя е най-правилната поза за сън?

За разлика от спането по корем, спането по гръб е много по-здравословно за гръбнака. То е полезно при проблеми със ставите и други заболявания на опорно-двигателния апарат. Не забравяйте, че за тези, които са свикнали да спят по гръб, има специални възглавници, които помагат да се запази естествената извивка на врата. Но има едно „но“: ако страдате от хъркане или имате предразположение към апнея (спиране на дишането по време на сън), спането по гръб категорично не се препоръчва.

Позицията на лявата страна се счита за най-полезна за сън, тъй като помага да се отървете от различни стомашно-чревни проблеми (запек, синдром на лениви черва, киселинен рефлукс, киселини). Тя е по-подходяща за тези, които страдат от хъркане и е отлична профилактика на някои заболявания, свързани с дейността на нервната система и мозъка (включително Паркинсон, Алцхаймер).

Тук обаче не всичко е толкова просто: последните изследвания на учени показват, че навикът да се спи на една страна може да доведе до образуване на камъни в бъбреците, които се намират от страната, която пациентът най-често избира да спи. Спането на една страна води до по-бавен приток на кръв към бъбреците, което от своя страна пречи на прочистването им. Затова идеалният вариант е да промените позицията на тялото си по време на сън, като се обърнете от едната страна на другата.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес