Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво отключва агресията при пиене?

08 март 2022, 18:20 часа

Агресивното поведение не се случва постоянно и не за всеки. При някои се появява интоксикация, сънливост. Агресията, като правило, се проявява при хора с определени личностни черти и егоцентризъм. Освен това при опиянение от алкохолни напитки, оценката на заобикалящата реалност се променя, понякога някои неутрални фрази, изречени от други хора от пиян човек, могат да се тълкуват като обидни, което предизвиква агресия.

Първоначално причините за тираничното поведение може да са трудно детство, където мъжете са били свидетели на неадекватно поведение на баща си. Това не оправдава насилието, но си струва да се разбере, че разрушителният модел е положен по това време.

В нормално състояние човек може да бъде примерен съпруг и любящ баща, но след пиене губи самообладание. След като изтрезнее, той може да изпита най-силните угризения на съвестта. Случва се да се появят генетично присъщи садистични наклонности, вродено желание за власт над партньор. Или неувереност в себе си, която се компенсира с подигравки с близките.

Как алкохолът влияе на човешката психика?

Проучвания на психолози през годините показват, че агресивното поведение, изблиците на ярост в състояние на опиянение са свързани с токсичния ефект на етиловия алкохол върху човешкия мозък.

Алкохолът разширява кръвоносните съдове, активно прониква във всички тъкани, главно в нервната система. Той действа върху областите на мозъчната кора, които са отговорни за инхибирането на примитивното поведение. Има дори такъв феномен като "алкохолна психоза" - в това състояние човек е способен да извърши престъпление, за което може дори да не си спомня по-късно. Това е физиология. човек се чувства еуфоричен, но това състояние преминава доста бързо. С комбинация от различни фактори, агресията идва на мястото на доброто настроение.  

Също така се случва алкохоликът да разбира, че трябва да се лекува, но все още да е агресивен. Причината за това е синдромът на отнемане, който се отразява неблагоприятно на човешката психика. Тук и депресията, и желанието да се пие повече, облекчават стреса. Дори тези, които в живота няма да обидят мухата, понякога започват да беснеят. Така че, ако агресорът разбере плачевния резултат от злоупотребата с алкохол, по-добре е да се подложи на курс на лечение от специалист.

В никакъв случай пациентът не трябва да вярва на собствените си обещания, казвайки, че сам ще спре да пие. Не бива да се чака, докато друга бутилка алкохол попадне в ръцете на агресора. Известно е, че домашното насилие често се състои от няколко етапа, а агресивното поведение просто е свързано с поредното пиянство.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес