Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво е тоалетна вода?

05 май 2022, 20:45 часа

Любимата тоалетна вода е важен елемент от гардероба на модерната жена. Много от вас се стремят да съберат индивидуална колекция от парфюми - в края на краищата скъпите първокласни марки тоалетна вода могат незабавно да подобрят настроението и да дадат самочувствие.

Изборът на идеалната тоалетна вода е приятно преживяване, което обаче понякога може да бъде объркващо. Наистина е много важно да изберете вашия аромат, който няма да ви омръзне след кратко време. За да разберете какво е отличава тоалетна вода от парфюмна вода, прочетете статията.

Каква е разликата между тоалетна вода и парфюмна вода?

За да разберете кое е по-устойчиво - тоалетна или парфюмирана вода, трябва да знаете класификацията на парфюмните продукти. Тази информация със сигурност ще ви бъде полезна при избора на най-добрия парфюм за себе си или за подарък.

Всички парфюмерийни продукти се състоят от вода, алкохол и ароматни вещества. В зависимост от съотношението на тези съставки парфюмерията се разделя на следните групи:

парфюми - Parfum или Perfume - това е най-концентрираният вид парфюмерия. Съдържанието на ароматни есенции и етерични масла в тях достига от 20 до 40% в алкохол 90%. Парфюмът има изразен наситен и устойчив аромат с ярки нотки на шлейф, който продължава няколко дни, така че е обичайно да се използват в студения сезон или за вечерно събитие.

парфюмна вода - Eau De Parfum (EDP) - съдържа 15-20% аромати в 90% алкохол. Тази концентрация ви позволява да се съсредоточите върху средните нотки на ароматната композиция. Парфюмната вода се препоръчва за дневна употреба.

тоалетна вода - Eau De Toilette (EDT) е лек спрей, който първоначално е бил използван като достъпна алтернатива на парфюма. Днес този аромат се счита за най-популярния вид от парфюмерийните продукти. Тоалетната вода съдържа 8-15% етерични масла и други ароматни елементи, разтворени в 80% алкохол. Има ярки горни и средни нотки, но нюансите на шлейфа се усещат само леко. Добрата тоалетна вода е универсална, може да се използва през зимата и лятото, подходяща е дори за горещ климат.

одеколон - Eau De Cologne (EDC) - още по-малко концентриран вид аромат. Този продукт съдържа до 5% аромати, разтворени в 70-80% алкохол. Одеколоните се използват от мъже и имат подходящи аромати със свежи, морски или дървесни нотки.

Тоалетна вода или парфюмна вода?

И така, чий аромат е по-устойчив? От една страна, може да се твърди, че тоалетната вода е по-малко устойчива поради по-ниската концентрация на ароматни есенции. Но това не винаги е така.

Първо, издръжливостта зависи не само от концентрацията на ароматните вещества, но и от използваните съставки. Доказано е, че най-стабилните нотки са ориенталски и дървесни, а леките плодови нюанси избледняват много по-бързо.

Второ, дори най-добрата тоалетна вода за жени се разкрива различно при различните хора. Понякога е невъзможно да се предвиди как ароматът ще се задържи върху кожата.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес