Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво е наложило Великата схизма – разделянето на християнството?

23 октомври 2022, 15:35 часа

Християнството е религията, изповядвана от най-голяма част от населението на света – почти една трета от населението на планетата са християни. Днес християните се делят на Източноправославни и католици, но в миналото християнството не е било разделено. Твърди се, че разделението е наложено умишлено и по политически причини, като първоначално е въведена разлика в начина на кръстене. Кръстенето е християнска благословия, която поставя знака христов на всеки от нас. До XVІ век всички християни се кръстили по един и същи начин – с дясната ръка, чиито безимен пръст и кутре били прибрани към дланта, а останалите три пръста, символизиращи светата Троица – Бог Отец, Бог Син и Свети Дух – били съединени във върховете. След XVІ век е въведена промяна и католиците били принудени да се кръстят с лява ръка и огледално на Източноправославните християни. Църковните борби между Изтока и Запада, резултат от политически интриги, довели до разделянето на християнството.

Откъде идва традицията за празнуването на рождените дни?

Великата схизма или разделянето на християните

Източно-западният разкол, известен като схизма, а по-късно наричан Великата схизма, започва през 1054 година с разкол между Константинопол и Рим. Причините за Великата схизма били политически на първо място и свързани с институционно-политическо разделение, довело до умишлено духовно разделение и формирането на два дяла на християнството – римокатолицизъм и Източно православие. Както вече казахме, това било умишлен акт, поради което умишлено се търсели разлики и се подчертавали. Ето защо е въведен и различният начин на кръстене на християните, като католиците започнали да се кръстят в лява ръка и по огледален на Източноправославните християни начин.

Какво е в основата на Великата схизма?

Причините за Великата схизма се коренят в отказа на подвластния на императора Константинополски патриарх да приеме върховенството в Църквата на римския папа. Неспособна се оказва Църковната институция да постави Христовото учение над културните различия между Изтока и Запада, а дребните различия умишлено се натяквали, подчертавали и хиперболизирали с цел още по-голямо разделение, като към тях се добавил и различният начин на кръстене, изкуствено въведен.

Знаете ли къде възниква християнството?

Различия, спомогнали Великата схизма

Сред съществуващите различия, подпомогнали Великата схизма и то по-скоро като оправдание за нея, били:

  • в западната част на империята се използвал латинският език, а в източната – старогръцкият книжовен език,
  • дребни разлики в догмите, които умишлено се подчертавали,
  • някои различия в обреди и обичаи,
  • оспорвана от източната църква добавка „и Сина“, която изричали вярващите,
  • различията в учението за чистилището между Запада и Изтока.

И все пак най-голямата причина за този разкол била политическа. А именно – борбата за власт. Католицизмът акцентира върху духовната власт (папата), която се стреми към върховенство над светската власт (императори, крале). Папата имал властта да анатемоса и свали от власт императори и според много автори именно тази борба за власт и надмощие, тоест политически причини били в основата на разделението, а всички дребни различия между християните се оказват умишлено подсилени, за да бъде обяснено това разделение. Християни, които до един момент се молели, вярвали и кръстели заедно, се оказали разделени.

Коя е първата християнска държава в Европа?

Краят на историята

Най-тежкото и крайно разделение е през 1054 година, когато католическите обреди са отречени в Константинопол и пак там са затворени католическите църкви. Век и половина по-късно, по време на Четвъртия кръстоносен поход, през който е превзет Константинопол, разделението е затвърдено.

Правени са опити за обединение през XV век, поради страх от силата на Османската империя и мюсюлманите, но такова така и не се случва. Все пак напредък към помирение имало през 1964 г., когато се срещат римският папа Павел VI  и вселенският патриарх Атинагор I в Йерусалим, където се помиряват, премахват взаимно анатемите година по-късно и Източноправославното християнство заедно със Западноправославното християнство заживяват в мир, макар и разделени.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес