Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво е дежа реве и по какво се отличава от дежавю?

04 август 2022, 19:00 часа

Дежавю е твърде познат термин и значението му е известно на повечето хора. Става въпрос за феномен, характеризиращ се с чувство ,че нещо, което сега ни се случва ни се струва сякаш сме преживели и друг път. Впечатлението за нещо вече преживяно е често срещано и терминът е станал популярен в музикалните, филмовите и литературните творби.

Изследователите имат прозаичен отговор на въпроса за този феномен. Според тях той е трик на мозъка и нищо повече от това. Наистина е възможно да преживяваме нещо, което има връзка с други събития от миналото. Настоящото преживяване може да стимулира области в мозъка ни, където са съхранявани спомени от подобни случки.

Има и друга позиция. Духовни практики се осланят на идеята, че времето не тече линейно. Ако съзнанието на човека расте, той се свързва с Колективното съзнание или Божествения ум, по определенията на Карл Юнг. Там времето се движи в кръг и събитията могат да се върнат в паметта ни или лесно да се предвидят.

Какво е дежавю и защо се случва?

Сънища по време на съня

Терминът за този феномен е deja vu идва от френски и се превежда като вече видяно. Има обаче и още един сходен термин - deja reve, чийто превод е вече сънувано. Става ясно, че терминът засяга момент, при който човек изпитва усещане, че в миналото е сънувал действително преживяване.

Затова deja reve се възприема като спонтанно чувство, че нещо, което сме сънували някога, днес го преживяваме в реалността.

Изследвайки този феномен на пациенти с епилепсия, специалистите предизвикват електрическа мозъчна стимулация с цел да се получи deja reve. Колкото и агресивно да звучи, методът дава забележителни резултати по отношение на физиологичните сънища и на това как човекът възприема реалността.

Досега фокусът на внимание беше насочен към така наречените REM - сънища, докато не REM сънищата са важна част от самия процес на сънуване.

Феноменът дежавю - всичко, което трябва да знаете (ВИДЕО)

Видове дежа реве

-  На първо място този тип спомен може да бъде за конкретен сън, тоест да бъде подобен на случка от живота.

-  Да напомня неясен сън, подобно на познанство с много стара давност.

-  Преживявания, в които човек се чувства така, както сънува, той е в буквално сънно състояние.

Феноменът създава усещане за пророчество чрез съня. Хората остават с впечатление, че имат способността да сънуват пророчески сънища. Доказано е обаче, че няма връзка между този тип сън и такива способности, а чувството е резултат от нещо, което се случва физиологично в мозъка. 

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес