Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да правите и какво да не правите при болно гърло

03 февруари 2022, 14:00 часа

Болките в гърлото са много срещан проблем, без значение от времето навън. То може да ни боли и дори в най-топлите летни дни, ако сме прекалили с яденето на сладолед или пиенето на много студени напитки. Болка в гърлото може да се провокира и от студеното и влажно време и ако това се случи, е добре да знаете какво да правите и какво да не правите в този случай.

Първото и най-важно нещо е да не прибягвате веднага към пиенето на каквито и да било лекарства, преди да сте установили кое провокира болките в гърлото. Ако не се чувствате отпаднали и нямате температура, то направете си чай. Билките, които ще ви се отразят добре са лайка, мента или бъз, към които можете да добавите и лъжица мед. Ако след седмица, не почувствате облекчение и гърлото все още ви боли и продължавате да кашляте, то ви препоръчваме да идете на лекар.

Едно от нещата, които не трябва да правите, когато имате болки в гърлото е да не ядете цитрусови плодове. Да, те са много полезни при настинки или грип и съдържат много витамин С, но тяхната киселинност ще раздразни допълнително лигавицата на и без това възпаленото гърло. Вместо тях можете да си приготвите прясно изцеден сок от банан, комбиниран с малко горски плодове.

За да излекувате по-бързо възпаленото си гърло е добре да пиете повече вода. Тялото ви трябва да бъде добре хидратирано, а това не можете да постигнете само с пиенето на сокове и чай. Освен това трябва да поддържате и нормални нива на влажност на въздуха, около 45%, като проветрявате често, помещението в което седите, защото сухият въздух също причинява дразнене в гърлото.

При болно и раздразнено гърло е добре да изключите някои от храните в менюто си и да ги замените с такива, които няма да дразнят възпалената лигавица. Ето защо ви препоръчваме временно да избягвате любимите си солети, крекери, ядки или силните подправки и да ги замените с топли супи, пюрета, омлет и различни билкови чайове.

Медът е природен антибиотик, който има противовъзпалително действие и се бори с инфекциите. Той засилва имунитета, поради което е много подходящ при болно гърло. Лъжица мед в чаша топъл чай ще успокой възпалението и ще спомогне за бързото ви възстановяване.

На възпаленото и зачервено гърло, много добре ще се отрази и ако си направите компрес. За целта ви трябват парче памук, ракия или спирт и черен пипер. Наложете го около врата си и отгоре увийте с вълнен шал. Затоплящото му действие ще се отрази много добре на възпалената лигавица на гърлото и на лимфните възли.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес