Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да правим, ако котката има пърхот?

02 юни 2024, 15:11 часа

Пърхотът се среща при почти всички топлокръвни животни и котките не правят изключение. Подобно на хората, пърхотът при котките се изразява в интензивно лющене на кожните частици. И този процес може да продължи дълго време.

Как да разберем, че котката има пърхот?

Обновяването на кожните клетки при котките става постоянно, но процесът на отделяне на остарелите люспи при здраво животно е бавен и незабележим. Ако обаче започнете да забелязвате „снеговалеж“ по козината на котката си или обърнете внимание на отлепването на кожни частици при галене на домашния любимец, това означава, че цикълът на подмяна на кожата се е ускорил значително и е време да вземете мерки, за да избавите домашния си любимец от пърхота.

Как да разберете, че котката ви се усмихва

Котешкият пърхот може да изглежда по различен начин. В зависимост от пигментацията на кожата на вашия домашен любимец кожните люспи могат да бъдат бели, сивкави, кафяви или дори черни; сухи или мазни на допир. Размерът на люспите също може да варира. Понякога пърхотът има вид на брашно, разпръснато върху козината на котката, а друг път е по-скоро на люспи, които могат да се слепват на слоеве.

Пърхотът може да засегне всяка област от кожата на животното, покрита с косми. Понякога почти цялото тяло на котето може да е покрито с пърхот, но в повечето случаи става въпрос за отделни участъци от кожата. Най-често мъртви кожни люспи могат да се видят по гърба и в основата на опашката.

Причини за появата на пърхот при котките

Състоянието на кожата и козината е показател за здравето на котката. А появата на пърхот е ясен знак, че животното не е наред. По правило това състояние се дължи или на здравословни проблеми, или на нарушаване на правилата за поддръжка.

Най-често срещаните причини са следните:

-    небалансирана диета (по-специално прекомерно количество въглехидрати);

-    алергична реакция към фураж;

-    авитаминоза;

-    алергична реакция към шампоан за домашни любимци или други продукти за грижа за кожата и козината;

-    прекомерно миене или неправилно разресване;

-    наличие на паразити (акари, бълхи и др.);

-    кожни заболявания;

-    метаболитни нарушения;

-    стрес;

-    твърде сух въздух в помещенията;

-    наднормено тегло.

Учени: Хората над тази възраст НЕ трябва да имат котка у дома

Какво да правим, ако котката има пърхот?

Тъй като пърхотът е симптом на много сериозни заболявания, по-добре е незабавно да покажете домашния любимец на ветеринарен лекар. По правило, за да се постави точна диагноза, се изисква биохимичен кръвен тест, както и тест за остъргване на кожата (те ще изключат наличието на паразити).

Ако не е възможно да посетите ветеринарен лекар в момента и котката очевидно е притеснена от състоянието на кожата (нервна е, сърби я и т.н.), можете да я измиете със специален антисебореен зоошампоан или шампоан за котки с чувствителна кожа. Такъв продукт ще намали дискомфорта, ще отмие кожните люспи и ще освободи котката от неудобството на сухата кожа.

Преди да използвате антисеборейния шампоан, намокрете козината на котката с топла вода, след това нежно масажирайте продукта, докато се появи гъста пяна, оставете за 2-3 минути и изплакнете обилно с вода

„За всеки случай“ да третирате животното със специални препарати от кожни паразити преди поставянето на диагнозата не си струва: ако кожните проблеми са причинени от алергични реакции, благосъстоянието на котката може да се влоши.

Как да лекуваме пърхота

Ако прегледът покаже, че котката няма сериозни заболявания, които да изискват незабавно лечение, в повечето случаи пърхотът може да се лекува чрез промяна на диетата на котката.

Много често проблемите с кожата и козината се дължат на консерванти и химически добавки, съдържащи се в евтините храни за домашни любимци. В такива случаи промяната на диетата може да помогне: след консултация с ветеринарния лекар преминете на първокласна храна за котки, специална ветеринарна диета или балансирана диета, базирана на натурални продукти. Направете това постепенно: рязката смяна на храната може да задълбочи кожните проблеми.

Ако котката е с наднормено тегло, появата на пърхот може да се дължи и на факта, че тя просто не може да се поддържа чиста. След като животното отслабне и може да се облизва на най-труднодостъпните места, пърхотът ще изчезне.
Можете да допълните храната с витаминен комплекс за кожа и козина, включващ омега-3 и омега-6 мастни киселини и витамин А. Той може да бъде закупен от ветеринарните аптеки.

В повечето случаи правилно подбраната диета може да избави котката от пърхота за месец и половина.

Как да предотвратим появата на пърхот при котките

За да запазите кожата на котката си здрава, опитайте се да се грижите за нея правилно:

-    Ако котката не участва в изложби, не трябва да я миете повече от 2-3 пъти годишно;

-    използвайте само шампоани за домашни любимци;

-    ако имате дългокосместа котка, консултирайте се със специалисти за това как най-добре да се грижите за козината, научете се как правилно да разресвате животното;

-    прилагайте своевременно противопаразитно лечение;

-    ако въздухът в апартамента е много сух, инсталирайте овлажнител;

-    периодично показвайте животното на ветеринарен лекар.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес