Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да правим, ако хемоглобинът е повишен

12 септември 2024, 10:00 часа

Неправилният начин на живот води до това, че един ден качеството на кръвта се променя забележимо.

Сгъстената или съсирена кръв причинява забележими здравословни проблеми. Ако организмът сигнализира за определени нарушения с повишен хемоглобин, какво трябва да се направи на първо място? Защо медицинският преглед е толкова важен в този случай?

Повишен хемоглобин: симптоми

Още: Лекар: Ето как най-бързо да вдигнем хемоглобина си

Ако показателите на хемоглобина при мъжа надвишават 170 г/л, а при жената - 150 г/л, това показва повишена плътност на кръвта. Тъй като е вискозна и не може да циркулира пълноценно, тя лошо подхранва органите и запушва съдовете с кръвни съсиреци. За да осъзнаете, че в организма протичат такива процеси, можете, ако забележите:

- бледа кожа;

- влошено зрение;

- липса на апетит;

Още: Какво да правим, ако хемоглобинът е повишен: прости съвети

- сънливост;

- бърза умора;

- неправилно функциониране на пикочно-половите органи.

Когато се появят тези симптоми, е добре да не отлагате посещението в медицинско заведение, където специалистите ще установят истинската причина за нарушенията и ще изберат подходяща програма за възстановяване.

Още: Какво да правим при ниски нива на хемоглобин?

Какво да правим, ако хемоглобинът в кръвта е повишен?

Излишъкът на този белтък може да бъде причинен от сериозни заболявания на дихателните органи, сърцето и кръвоносните съдове, злокачествени образувания, сериозни натоварвания за дълго време и лоши навици. След като установят причината за високия хемоглобин, лекарите предписват курс, който предвижда подобряване на състоянието на пациента от страна на засегнатите органи, и провеждат мерки за разреждане на кръвта на пациента.

Първото спешно лечение при сериозна ситуация се състои в предписване на лекарства за разреждане на кръвта и извършване на еритрофореза - процедура за отстраняване на излишните кръвни клетки.

Какво да правим с храненето, ако хемоглобинът в кръвта е повишен? Необходимо е да се прояви изключително внимание към избора на продукти, а именно:

- намалете количеството на червеното месо, червените плодове и зеленчуци, хайвера, маслото, елдата, сладкишите и пушените меса като източници на протеини и желязо в диетата;

- да се консумират по-малко мазнини, яйца и тестени изделия, които повишават холестерола;

- яжте повече морски дарове, бяло месо, бобови растения, зеленчуци и ядки.

Мултивитамини с такива стойности на кръвта не само няма да помогнат на пациента, но и ще влошат плачевното състояние.

Хората с такива проблеми не трябва да забравят за физическата активност. Тя е необходима точно толкова, колкото е необходимо за нормалната дейност на костния мозък. В края на краищата именно от него зависи производството на хемоглобин. Достатъчно е например плуване и разходки на чист въздух.

___

Статията има информативен характер.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес