Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да направите, ако имате зъбобол и лекарят го няма?

25 август 2024, 07:11 часа

Зъбоболът може да се появи неочаквано и буквално да ви изненада. Как да разберете причините за това и възможно ли е да облекчите болката у дома, преди да посетите специалист?

Защо ви боли зъб?

Както показва практиката, ако сами не сте зъболекар, тогава ще ви бъде трудно да разберете истинските причини за зъбобола. Факт е, че ако имате кариес, зъбът може да ви боли от сладко, да реагира на горещо, студено и кисело или изобщо да не ви боли. И едва когато в зъба се образува дълбока кухина, в която засяда храна, човек отива на зъболекар и разбира за напредналия проблем.

Също така, остра болка, особено възникваща през нощта, може да бъде свързана с възпаление на зъбния нерв. Ако инфекцията в канала не бъде елиминирана навреме, тя може да се разпространи извън границите му и да причини пародонтит. Симптомите на това сериозно заболяване включват болка при дъвчене на храна, постоянна болка или образуване на фистула върху венеца.

Често се случва болката да се появи късно вечер, през нощта или по празници, а стомтологът не работи. В тази ситуация също трябва да вземете мерки за облекчаване на състоянието си.

Разтвор на вода и сол може да е вашето решение за зъбобол

Какво да направите, ако лекарят е далеч?

Ако болката ви удари в най-неподходящия момент, тогава можете да вземете всяко болкоуспокояващо, което обикновено ви помага, и във всеки случай потърсете възможност да посетите зъболекар.

Говорейки за народни средства за облекчаване на зъбобол, заслужава да се отбележи, че не се препоръчва да се прибягва до тях, тъй като това може да доведе до нежелани последици и влошаване на проблема. Например изплакването на устата с алкохолни напитки като коняк може да причини изгаряне на устната лигавица, а нанасянето на нарязана скилидка чесън върху ръката ви в областта на пулса в най-добрия случай просто няма да подейства, а ще изгори кожата.

Възможно е да издържите зъбобола, но в този случай човек може да се сблъска с редица неприятни и дори опасни последици. За справка: приблизително една трета от населението на нашата страна изпитва зъбобол всеки ден и не бърза да посети специалист.

Както вече казахме, усещанията за болка могат да бъдат различни. Например, при кариес зъбът може да боли, когато попадне храна, но след това дискомфортът изчезва след отстраняването ѝ от кухината и е краткотраен.

Топъл или студен компрес да поставяме при зъбобол

Всеки зъбобол е сигнал от вашите зъби, че нещо не е наред с тях, така че е по-добре да не се колебаете и незабавно да се консултирате с лекар. В крайна сметка е много по-лесно и по-евтино да излекувате малък проблем с едно посещение, отколкото да отлагате лечението и да се сблъсквате с усложнения.

Основното е превенцията

За да избегнете подобни ситуации по време на почивка, препоръчително е да се подлагате на профилактични прегледи при зъболекар на всеки шест месеца. По този начин можете да контролирате състоянието на зъбите си, да се насладите на почивката си, без да се притеснявате за здравето на устната кухина и да запазите усмивката си дълги години напред. Бъдете здрави!

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес