Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви здравословни проблеми издава трептенето на окото?

05 февруари 2021, 20:03 часа

Трептенето на окото е изключително неприятно оплакване. Обикновено не му обръщаме внимание, въпреки че създава дискомфорт.

Но ако окото ви започне да потрепва често и това състояние не изчезва дълго време, тогава е по-добре да помислите за причините, довели до това състояние.

Излишно количество кофеин

Ако сте свикнали да пиете от две до три чаши кафе на ден, това може да е причина за появата на този неприятен нервен тик. Кофеинът повишава сърдечния пулс и това поддържа мускулите ви напрегнати. Трудно е да се каже какво количество кофеин може да предизвика този тик, но е по-добре да намалите броя на кафетата до едно на ден.

Стрес

Тялото реагира на стреса по най-различни начини и тиковете са един от тях.

Трептенето на окото е знак, че не се справяте със стреса. В този случай единственият начин за решаване на проблема е премахването на причината за повишеното напрежение и осигуряване на пълноценна почивка.

КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ СТРЕС И БЕЗПОКОЙСТВО

Алергии

Ако сте алергични, хистаминът, който се освобождава в кръвта, кара тялото ви да реагира по различен начин на околната среда. Тиковете на очите са в резултат от дразнител в тялото - в случая алерген.

Липса на сън

Мускулите на клепачите са много чувствителни, така че и най-малкия дисбаланс може да ги разстрои. Ако не спите достатъчно, очите ви се уморяват и мускулите около тях започват да потрепват. Решението е повече от ясно - опитайте се да спите поне осем часа в денонощието.

Необходимост от нови очила

Ако окото ви започне да трепва по време на четене, е време да посетите оптометрист. Вероятно мускулите ви са прекалено напрегнати, поради което се появява този неприятен тик.

За да се изключат сериозни заболявания, добре е да ви прегледа невроофталмолог и да проведете необходимите изследвания. 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес