Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви грешки допускаме, когато боядисваме косата си вкъщи

05 януари 2022, 16:50 часа

Боядисвате ли косата си сами, но не сте доволни от резултатите? Може би правите някои от най-често срещаните грешки. Съветваме ви кои навици по време на боядисването са вредни за вашата коса – избегнете ги, за да се радвате на красива прическа.

Някои от нас получават перфектния цвят на косата си, но има много хора, недоволни от ефекта на домашните процедури. Всичко това се получава най-често заради няколко грешки, с които обикновено не сме наясно. Вижте дали и вие не ги допускате и ако е така – спрете с тях.

Грешки при боядисване на косата

Ако искате да получите желания нюанс на косата си и да я поддържате в подходящо състояние, никога не правете тези грешки.

1. Без тест за алергия

Много от нас пропускат теста за алергия, преди да пристъпят към боядисването на косата си. Поради това можем да изпитаме алергична реакция, която в някои случаи може и да е тежка. Ако никога досега не сте използвали даден продукт, първо го нанесете върху кожата в сгъвката на лакътя и изчакайте около четвърт час. В случай, че почувствате парене или се появи обрив, не използвайте тази козметика – това би означавало, че имате алергична реакция.

2. Нанасяте боята върху увредена коса

Ако косата ви е много суха и увредена, не използвайте цветни продукти върху тях. В противен случай можете да ги направите още по-лоши и да предизвикате много сериозен косопад.

3. Смесвате боята неправилно

Една от най-важните стъпки в боядисването на косата е правилното смесване на боята. Често измерваме количеството на оцветяващия крем и оксидиращия крем на око. Освен това не ги смесваме старателно. В резултат на това нюансът, който получаваме, може да изглежда напълно различен от този, показан на опаковката на продукта.

4. Нанасяте боята неравномерно

Много от нас нанасят боя неравномерно върху косата си. Поради тази причина косата след боядисване няма равномерен нюанс. Също така внимавайте да не прекалите с количеството на продукта, който използвате.

5. Държите боята върху косата си твърде дълго или твърде кратко

Според препоръките на производителите на козметика, боята трябва да се нанесе върху косата за определено време – обикновено между 20 до 60 минути. Засичайте времето старателно и спазвайте указанията на опаковката, защото това наистина е важно за постигане на добър краен резултат.

Боядисване на косата: най-честата грешка

Също така се случва, че когато премахваме боята от косата, използваме твърде малко вода. Не забравяйте да разпените козметиката в началото и да я изплакнете обилно след 3 минути.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес