Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви 10 факта (не) знаем за сланината?

27 февруари 2022, 16:15 часа

1. Сланината е животинска мазнина, богата основно на витамини A, D и E, както и на ненаситени мастни киселини. Те участват във формирането на хормони, в изграждането на клетките и в метаболизма на холестерола. Също така премахват токсините от организма.

2. Родното място на сланината е Италия. Именно там, в Древния Рим, се ражда идеята на робите, които работели в каменните кариери, да се дава свинска мазнина като висококалорична и евтина храна.

3. Някои историци смятат, че Колумб успял да стигне до Америка, тъй като сред хранителните запаси на експедицията му имало много шунка и мазнини, които можели да се съхраняват до 6 месеца и съдържали много калории, при това дълготрайни - силата и енергията след консумация на свински мазнини (в умерени количества!) се възстановяват за дълго време. Калорийното съдържание на сланината е между 750 и 790 kcal на 100 g.

4. Сланината и свинската мас стават не само за консумация - през Средновековието от тях правели свещи. Те не миришели много добре, пушели - но все пак давали светлина. Само трябвало да се внимава да не бъдат изядени от мишките. На свещи монасите преписвали книги – така свинските мазнини помагали за запазване на светлината на културата и тя да стигне до нас. Отделен въпрос е как днес уважаваме и използваме тази светлина...

5. В миналото, за да се спусне платноходен кораб на вода, дъното му се намазвало с топена сланина и свинска мас. Така, например, за една фрегата – средно голям боен кораб, трябвали около 65 килограма.

6. Ако сланината е мека, мазна и се е разтекла, значи прасето е било прехранено с царевица. Ако е твърда – седяло е гладно дълго време. Най-вкусната сланина се получава, когато е хранено с жълъди.

7. Алтернативната и народната медицина препоръчват сланината да се съчетава с чесън, за да се оптимизира ефекта на мазнината върху хиперхолестеролемията (завишен холестерол). Твърди се, че състоянието на черния дроб се подобрява, ако в диетата се включва умерена консумация на сланина.

8. Използването на свинска мас за външно лечение обхваща широк спектър от препоръки. То е подходящо при артралгия, артроза, артрит от всякаква етиология, за възстановяване след операции и наранявания на опорно-двигателния апарат. Маста има изразен положителен ефект при измръзвания, термични изгаряния и повърхностни рани.

9. В сланината се съдържа селен в лесно усвояема форма. Много хора изпитват дефицит на това вещество. А за бременни жени, спортисти, кърмещи майки и дори просто за пушачи този микроелемент е просто жизненоважен. Между другото, чесънът, който често се яде с бекон, свинска шунка и сланина, също съдържа сериозни количества селен.

10. Сланината не се разваля при продължително съхранение. По време на дълги пътувания в миналото тя нерядко била сред основните източници на физическа сила за пътешествениците. Най-полезната сланина е тази в подкожния слой на прасето с дебелина до 2.5 см.

ВНИМАНИЕ! Тази статия има само информативен, а не препоръчителен характер, и не може да бъде инструкция за лечение. При необходимост се съветвайте с лекар!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес