Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква е разликата между уролог и нефролог?

08 август 2024, 18:33 часа

Нефрологът и урологът лекуват заболявания, свързани с бъбреците, затова често понятията се използват като синоними. Тези медицински специалности често се припокриват и използват с едно и също значение. Ето кои са основните разлики.

Нефрология

Това е област, която изучава точната диагноза и подпомага лечението на бъбречните заболявания: възпаления, хронични състояния, лекарства, усложнения от различни състояния, хипертония, ефектите на хипертонията върху бъбречната функция и ефектите на захарния диабет върху бъбречната система. Нефрологията изучава способността на бъбреците да филтрират здравословно вредните съставки на кръвта. Нефрологът изследва електролитни нарушения (нарушения на дисбаланса в електролита) като разстройство на натрий, калий или калций в тялото.

Уролог: Какво можете и трябва да ядете, ако имате камъни в бъбреците?

Тези нарушения се контролират с нехирургични методи от нефролози. При камъни в бъбреците нефролозите също предлагат нехирургично лечение преди да посъветват пациента да се подложи на операция. Това се прави с помощта на лекарства, други алтернативни техники и промени в начина на живот, които подобряват цялостното здраве и благосъстояние, както и подобряват бъбречната функция.

Нефрологът може да предложи различни услуги, сред които:

* Контролиране на кръвното налягане
* Проследяване баланса на течности и електролити в организма
* Бъбречна недостатъчност, хипертония, гломерулонефрит, бъбречно заболяване, свързано с бременността, бъбречна поликистоза и др.
* Диализните лечения, прилагани за лечение на пациенти, които са в последния стадий на бъбречна недостатъчност със загуба на почти 85-90 процента бъбречна функция,също се наблюдават от нефролог.
* Нефролозите също са специализирани в бъбречни трансплантации. 

Обръщате се към нефролог в случаи на:

* остра бъбречна недостатъчност или хронично бъбречно заболяване
* хипертония
* електролитен дисбаланс
* диализно лечение
* хронични инфекции на пикочните пътища (може също да се наложи да посетите уролог за това състояние).

Защо мъжете не трябва да отлагат посещението при уролог?

Урология

Съществуват определени състояния, които могат да бъдат лекувани както от уролог, така и от нефролог, макар някои от тях са специфични за урологията.
Уролозите са лекари, специализирали в диагностиката и лечението на заболявания на отделителната система при жените и мъжете, както и репродуктивната система при мъжете с нейните нарушения. Лекуват уринарни проблеми като инконтиненция, тумори и кисти. Извършват и операции. Уролозите са специалисти по бъбреците, които обикновено се фокусират върху анатомичните аспекти на пикочните и мъжките репродуктивни пътища. Извършват и коригиращи операции, ако е необходимо.

Областите, които могат да бъдат лекувано от уролози, включват:

* пикочен канал
* пикочен мехур
* пикочопровод /уретер/
* бъбреци
* надбъбречни жлези
* пенис
* тестиси
* простата
* семенни мехурчета
* семепровод
* епидидим.

Освен това, урологията е хирургична специалност, а нефрологията не е. Някои от често срещаните заболявания, за които може да бъдете насочени към уролог, включват:

* проблеми с пикочния мехур
* инфекция на пикочните пътища
* състояния на уретера
* анатомични бъбречни дефекти
* камъни в бъбреците
* състояния на мъжките репродуктивни органи
* надбъбречни проблеми.

Нефролозите лекуват заболявания, които засягат бъбреците и способността им да функционират като диабет или бъбречна недостатъчност. Уролозите лекуват заболявания на пикочните пътища, включително такива, които могат да бъдат засегнати от бъбреците, като камъни в бъбреците и обструкция. Уролози и нефролози често работят заедно, за да координират грижите за един пациент, ако е налице припокриващо се състояние.  

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес