Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква е разликата между турска баня и сауна

14 септември 2024, 16:00 часа

Турска баня и сауна се приемат като еднакви термини. И двете имат древен произход и продължават да бъдат популярни здравни процедури дори днес. Едновременно естествени и приятни, хамамът и сауната имат няколко предимства, от които можете да се възползвате. Те са полезни за сърдечното здраве, кръвното налягане, кожата и общото благосъстояние. Въпреки тези общи ползи, сауната и турската баня имат своите уникални характеристики, по които се отличават. Сред тях са влажността, температурата, материалите и някои културни специфики.

Хамамът (турската баня) е място с няколко различни секции, където температурата е различна.
Сауната е малка суха парна баня или сграда, проектирана като място за изживяване на сесии със суха топлина.
Турската баня е много по-голяма от сауната. След ритуала в хамама може да се отпуснете в други стаи или да се масажирате и да се охладите. От друга страна, в сухата парна баня цялата детоксикация се извършва в една суха кабина, покрита с дърво. Тази опция е идеално бързо решение за заети хора с натоварен график.

Произход
Корените на турската баня са в Арабския свят, докато сауната е свързана със скандинавската култура. Думата “хамам” означава баня или извори. “Ал-хамма” означава буквално горещ извор.
Думата “сауна” е древна финландска дума, отнасяща се както до традиционната финландска сауна, така и до самата баня.
“Хамам” културата идва от древните традиции на римските и византийски бани, докато финландците са изобретили сауните преди повече от 2000 години. Турската баня произхожда от арабската култура и става популярна през Османската империя до днес. Вътрешните сауни станаха популярни с въвеждането на електрическия нагревател и днес са известни по цял свят.

Още: Сауната има 2 магически ефекта за дамите над 50 години

Предназначение
Друга разлика между хамам и сауна е свързана с целите, за които са били и все още се използват. Турската баня продължава да бъде важна част от културата и социалния живот на Близкия Изток, особено в Турция и Мароко. Финландската сауна е била популярна форма на релаксация и уелнес в Северна Европа. В турската баня акцентът е върху почистването на тялото, а в сауната - върху детоксикацията чрез изпотяване.
Турската баня често включва специфични ритуали за къпане, докато финландската сауна е по-индивидуална и неформална. Изживяването в хамама е лукс и грижа за себе си, което ви помага да се забавлявате, но и да общувате с другите. Сауната е тихо, спокойно изживяване. 

Контрастни сцени и среда
Турската баня е изпълнена с богати орнаменти и други луксозни детайли. Пространството често е направено от мрамор, с красив таван и прозорци, които разсейват дневната светлина. Хамамите често са декорирани със златисти кранове и традиционни керамични плочки.
В сауната е най-ефективно да се изпотите кратко и обилно на горните дървени пейки. Ако все още нямате опит, започнете със средни или по-ниски. Осветителните тела в хамама и сауната са не само източник на светлина, но и създават спокойна атмосфера. Приглушената и топла светлина е най-добрата за релаксация. За да се гарантира безопасността, лампите трябва да бъдат защитени от влага със специални капаци. 

Вариации в атмосферната влажност и температурата
Турската баня е с високо ниво на влажност - около 100%, докато сауната е суха и влажността достига максимум 15%. В хамама температурата не надвишава 55 градуса, коята е по-ниска от тази в сауната. Сауната създава суха топлина от 65 до 90 градуса. Във финландската сауна температурата може да достигне дори 100-120 градуса. Високите температури в турската баня и сауната причиняват разширяване на кръвоносните съдове, което понижава кръвното налягане и е полезна за здравето. Имайте предвид, че трябва да избягвате високи температури, ако имате проблеми с кръвното налягане или сърдечни заболявания.

Престой
Процедурите с хамам могат д апродължат до 2 часа, докато сесията в сауната е много по-кратка. Колкото по-дълго стоите в стаята за изпотяване, толкова повече рискувате да се дехидратирате. Общото правило е да стоите в сауна от 15 до 20 минути.
В турската баня може да облеете тялото си със студена вода, за да регулирате температурата. В сауната може да напръскате водата върху купчина горещи камъни. И все пак, по този начин няма да се охладите, а ще направите малко водна пара. Когато излеето водата върху горещите камъни, тя създава незабавен удар от суха пара и сауната става още по-гореща.

източник: https://catmamescithamami.com/hammam-vs-sauna/

Още: Истински СПА вълшебства: 3 перфектни места за презареждане

Истински СПА вълшебства: 3 перфектни места за презареждане

Кой и кога не трябва да ходи на сауна - проверете дали сте сред тях

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес