Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква е разликата между парна баня и сауна?

01 април 2024, 16:33 часа

Често се задава въпросът каква е разликата между баня за напарване (парна баня) и сауна. На пръв поглед няма съществена разлика – но всъщност принципът на въздействие върху тялото е напълно различен. И това е съвсем разбираемо. Всяка си има своите особености.

Основните разлики между парната баня и сауната са в следните параметри:

- температурни условия;

- влажност;

- въздействие върху човешкото тяло;

- традиционно напарване.

Как влияе сауната на мозъка

Температура и влажност

Основната разлика между сауната и парната баня е в съотношението „температура - влажност“. В парната баня температурата варира от 40 до 70°C, а влажността на въздуха в помещението е между 90 и 100%; макар някои любители-екстремали да я загряват до 120°C.

В сауната температурата е от 90 до 110 градуса, а влажността на въздуха - само 10-25%.

Смята се, че влажният въздух има висока топлопроводимост, така че за парната баня 60-70 градуса е оптималната температура, при която цялото тяло се затопля максимално.

Ефект върху тялото

Съществува мнение, че най-доброто за човека е да се създадат условия, близки до естествените. Микроклиматът на парната баня затопля тялото в привична му среда. Следователно шокът за него е по-малък.

За разлика от парната баня, температурата в сауната е почти два пъти по-висока при ниска влажност в помещението - което може да бъде доста голямо натоварване за начинаещите.

Ето защо може да останете в парната баня до 20 минути. И тъй като условията в нея са нестабилни, може да охладите тялото си за 10 минути и след това да повторите.

Сауната е друго нещо. На начинаещите се препоръчва да останат в нея 5-10 минути, като постепенно увеличават времето. Поради високите температури следващия път можете да влезете отново едва след 30-40 минути.

Традиции в напарването

Друг момент, който отличава сауната от парната баня, е използването на метличка и разположението на камъните в печката.

Не е тайна, че добрата парна баня не може да бъде без метличка от дъб, евкалипт, коприва или бреза. С нейна помощ можете да направите лек масаж, който веднага ще има положителен ефект върху настроението на човека. Даже самото вдишване на аромата на метличката е вид приятна ароматерапия.

Но любителят на доброто напарване може да бъде разочарован, когато усети разликата между парна баня и сауна. В сауните липсват метлички. Препоръчва се просто да се настаните удобно в кабината и да се наслаждавате. Не трябва да правите резки движения. Така се оказва, че истинската парна баня и сауната, разликите между които на пръв поглед са незначителни, по същество са напълно различни една от друга. Парната баня подразбира активно прекарване на времето с напарване и метличка, почивката е след това. Докато сауната е чисто отпускане на тялото.

За кои хора ползването на сауната е противопоказно?

Камъни и конструкция на печката

Основната част на печката в парната баня е разположена в съблекалнята и е свързана с банята само с една стена. В резултат на това въздухът в парната баня не пари, а само приятно ви обгръща с топлината си. Когато температурата спадне, върху камъните отново се плиска гореща вода, при което се образува пара. Именно влажността на въздуха създава микроклимат, близък до естествената среда.

Ако обаче поливате камъните в сауната, лесно можете да се изгорите. Това не е изненадващо, защото сухият въздух има по-ниска топлопроводимост. Затова в сауната постоянно се поддържа максимална температура. Може да изглежда, че 100°C е огромен показател и е просто невъзможно да се седи в такава стая. Но сухият въздух неутрализира възможните последици, в резултат на което човек лесно понася такъв микроклимат.

Обобщение

Парните бани и сауните съществено се различават. Едно нещо е неоспоримо: те подобряват настроението и цялостното здраве на човешкия организъм.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес