Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква е разликата между парфюм и тоалетна вода

14 декември 2021, 12:30 часа

Всеки аромат, затворен в бутилка, се състои от внимателно подбрани етерични масла, разтворени в различни видове алкохол или вода. Естествено, не всички са еднакви, въпреки много сходните аромати понякога. Но разлика определено има!

И така, къде е разликата между парфюм и тоалетна вода? Тайната е в концентрацията на ароматните нотки. От тях зависи към коя категория ще бъде класифициран даден аромат.

Отделните води се различават една от друга по концентрацията на ароматни масла и концентрацията на алкохол. За  сравнение:

- за парфюми - обикновено 20-40% от концентрацията на ароматни масла, разтворени в 90-96% алкохол.

- за тоалетна вода - 5-10% концентрация на ароматни масла в 60-85% алкохол.

Сега ще се спрем по-подробно:

Парфюми

Те принадлежат към ароматите с най-висока концентрация на етерични масла. Парфюмът е от 20 до 40% наситен с тях. Именно тези пропорции правят парфюмите изключително елегантни и скъпи продукти. Парфюмът има много интензивен и силен аромат. Само една капка е достатъчна, за да остане ароматът им върху тялото през целия ден, дори и повече. Поради тяхната стойност те не са достъпни за обикновения получател и много често могат да бъдат намерени в колекционерска форма в малки бутилки. Най-често те са 50 мл.

Тоалетна вода 

В това сравнение тоалетната вода има най-ниска концентрация на етерични масла. Тя варира от 5 до 10%, така че ароматът на тоалетна вода не може да се похвали с трайност, но все пак е деликатен и лек. Излъчват приятна аура и усещане за свежест. Тоалетната вода се характеризира с леки, универсални съставки, които могат да се използват без страх по всякакъв повод. Благодарение на леката формула, те могат да се нанасят върху кожата, косата и дрехите, без да се притеснявате от обезцветяване на материала. Но нямат онзи интензивен и дълготраен аромат на парфюма.

Производителите на аромати често пускат първо оригиналния парфюм и едва след известно време неговия тоалетен аналог. Дълго време и двата продукта от една и съща линия имат една и съща миризма. Напоследък много производители въведоха промени в ароматните композиции на тоалетната вода, за да създадат напълно нова, уникална комбинация от аромати в комбинация с подходящия парфюм.

Така че не забравяйте: парфюм и тоалетна вода не са синоними, въпреки че често се използват взаимозаменяемо. Те се различават не само по интензивността на аромата, но и по цената. Ароматите с по-ниска концентрация на етерични масла са в пъти по-евтини, т.е. цената на даден продукт нараства с интензивността на аромата.

Не е важно обаче с какви финанси разполагате и дали използвате скъп парфюм или по-евтина тоалетна вода. Важното е ефектът от любимите ни аромати. Едно е сигурно, правилно подбраният аромат може да стимулира сетивата, да даде невероятно усещане за комфорт и лукс, от които несъмнено всеки от нас има нужда от време на време.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес