Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква е разликата между белия и кафявия ориз?

11 септември 2024, 15:00 часа

Белият и кафявият ориз са двата най-разпространени вида ориз, консумирани по света, но се различават значително по отношение на обработката, хранителното съдържание и ползите за здравето.

Обработка

Основната разлика между белия и кафявия ориз се състои в тяхната преработка. Кафявият ориз се счита за пълнозърнест, тъй като в него се запазват всички части на зърното: трици, зародиш и ендосперм. Триците са външният слой, който съдържа фибри, витамини и минерали; зародишът е богатата на хранителни вещества сърцевина, а ендоспермът е нишестената част на зърното. Кафявият ориз се обработва минимално, за да се отстрани външната обвивка, като триците и зародишът остават непокътнати.

Още: Тези пълнени чушки с кайма и ориз са си класика - няма да сбъркате

Белият ориз, от друга страна, се подлага на по-обстойна обработка. Триците и зародишът се отстраняват по време на смилането, като се оставя само нишестеният ендосперм. Този процес не само прави белия ориз по-вкусен и по-бърз за приготвяне, но и удължава срока му на годност. Въпреки това при тази обработка се премахват много от хранителните вещества, съдържащи се в триците и зародиша, което води до получаване на зърно с по-ниска хранителна стойност в сравнение с кафявия ориз.

Хранително съдържание

Разликите в хранителните стойности на белия и кафявия ориз са значителни. Кафявият ориз е с по-високо съдържание на фибри, тъй като съдържа триците, които подпомагат храносмилането и могат да допринесат за усещането за ситост. Това по-високо съдържание на фибри е полезно за регулиране на нивата на кръвната захар и може да помогне за регулиране на теглото.

По отношение на витамините и минералите кафявият ориз е по-богат на няколко основни хранителни вещества. Той осигурява повече магнезий, фосфор и витамини от група В, по-специално В6 и ниацин. Тези хранителни вещества играят съществена роля в производството на енергия, метаболизма и цялостното здраве. За разлика от тях белият ориз има по-ниско съдържание на тези хранителни вещества поради премахването на триците и зародиша. Въпреки това някои видове бял ориз са обогатени с желязо и витамини от група В, за да компенсират частично тези загуби.

Още: Много вкусен ориз с тиквички от тефтера на баба

Ползи за здравето

Здравословните ползи от кафявия ориз често надвишават тези от белия ориз. По-голямото съдържание на фибри в кафявия ориз допринася за по-доброто здраве на храносмилателната система и може да спомогне за намаляване на нивата на холестерола. Освен това по-бавното храносмилане на кафявия ориз може да доведе до по-постепенно повишаване на нивата на кръвната захар, което е от полза за хората с диабет или за тези, които се опитват да контролират кръвната си захар.

Белият ориз, макар и с по-ниска хранителна стойност, все пак може да бъде част от здравословна диета, когато се консумира в умерени количества. По-краткото време за готвене и по-меката му текстура го правят предпочитан избор в много кулинарни приложения. Въпреки това е важно да балансирате белия ориз с други богати на хранителни вещества храни, за да си осигурите добре балансирана диета.

Ориз Жасмин или Басмати: Каква е разликата и как да изберете

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес