Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как правилната стойка може да ни спаси от големи проблеми?

08 октомври 2024, 15:30 часа

Ако понякога гръбнакът ни дава признаци на дискомфорт при ходене, в седнало или легнало положение, често това е резултат от неадекватно положение на нашето тяло. Скоро се появяват симптоми: болки в долната част на гърба, умора и дори наранявания. Това са само някои последици от неправилната поза, която заемаме или, казано разговорно: от „лоша стойка“.

Д-р Лаерте Жнелвар, професор по ергономия в Университета на Сао Пауло, разяснява проблема. https://jornal.usp.br/atualidades/postura-ideal-implica-em-ouvir-as-exigencias-do-proprio-corpo/

Значение на правилната стойка

Още: Елементарна техника за справяне с болките в гърба

Много хора страдат от неправилна поза, твърде често дори несъзнателно. Дискомфортът, причинен от този лош навик, засяга главно онези, които прекарват много време седнали. Прекомерното тегло на модерните ученически раници и чанти също е свързано с такива проблеми.

Правилната стойка има водеща роля за предотвратяване на проблеми с гърба, които се задълбочават при неподходящо позициониране. Но това не е всичко: чрез правилна позиция на тялото избягваме болките в мускулите и ставите, улесняваме равновесието, гъвкавостта, дишането и дори храносмилането.

8 последици от лошата стойка

1. Лумбална болка

Още: Какво се случва с тялото, ако седим изправени 20 минути на ден?

Лумбалната болка има тенденция да се появи, ако седим дълго по неподходящ начин или в положение, когато гръбначният стълб е изкривен вместо изправен.

2. Умора

В допълнение към лумбалната болка, лошата стойка засяга мускулите и ставите. Способността ни да се концентрираме и енергичността ни отслабват. Умората влошава мотивацията за извършване на дейности, което нарушава работоспособността ни.

3. Дълготрайна поза

Още: Как да се справим със сковаността, ако сме на бюро по цял ден

Дълготрайното оставане в една и съща поза засяга най-вече професионалисти от определени области – например, лабораторни техници, които с часове гледат в микроскопа; също и компютърни специалисти. Затова се увеличават рисковете те да развият дискова херния в цервикалната зона.

4. Издут корем

Издутият корем също е сред последствията от лошата стойка, защото заради изкривеният гръбначен стълб коремните мускули се отпускат. Провисването на корема („шкембето“) засяга даже стройни хора.

5. Болки в главата и шията

По принцип главоболие се появява поради мускулното напрежение от неправилната стойка. Дискомфортът в шията се създава поради същата причина.

6. Централен и седалищен дискомфорт

Болките в централната и долната зона на гръбначния стълб обикновено възникват, когато седим или останем неподвижни дълго време.

7. Кифоза

Изкривяването на гръбнака, наричано „кифоза“, е често срещано при възрастни хора, които страдат от остеопороза и поддържат неправилна стойка. Проблемът се усилва и от липсата на упражнения, които са важни за укрепване на мускулите и запазване на изправения гръбнак.

8. Безсъние

Неудобствата, причинени от лоша стойка, може да нарушат също и добрия сън. Трудно е да спим добре, без да можем да се отпуснем. Намирането на подходяща позиция помага да се избягнат проблеми с гърба и да си починем спокойно.

Съвети за подобряване на стойката

Седнали

Когато седите, вижте дали гръбнакът ви е изправен, раменете ви са отпуснати надолу и краката ви са подпрени на пода. Важно е да се избегне кръстосване на краката - такава практика може да влоши циркулацията и да причини подуване, допринасяйки за умора и разширени вени. Не е препоръчително да седите прекалено дълго време. Раздвижвайте се на всеки 2 часа.

Изправени

При изправен стоеж гърдите трябва да бъдат леко напред, а коремът прибран. Коремните мускули са много важни за стабилизиране на тялото. По същия начин е необходимо теглото ви да се разпределя равномерно върху двата крака.

Пристъпване

При ходене се стъпва първо с петата и едва след това с възглавничката на ходилото.

Бягане

При бягане лактите трябва да са присвити под прав ъгъл така, че движението на ръцете да е свързано с това на краката. Трябва да се внимава при стъпването на петата – там не трябва да се чувстват удари.

Внимание! Тази статия е само информативна. Никога не се самолекувайте, а винаги се допитвайте до медик-специалист!

---

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес