Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как трябва да се варят великденските яйца?

29 април 2024, 12:54 часа

Голямо е разочарованието, ако варим яйца за Великден и установим, че са се напукали. Тук ще предложим няколко съвета как да запазим здрави яйцата, които са в основата на Великденската ни трапеза.

Защо се напукват яйцата?

Яйцето се състои от белтък и жълтък. Те са с различна композиция и имат нужда от различна температура при варене, за да се постигне идеалното им състояние. Най-подходящата температура за варене на белтъка е 82 градуса, а на жълтъка - около 72 градуса. Ако варите жълтъка над 77 градуса, той се изсушава и започва да се рони.

Когато сярата в белтъка и желязото в жълтъка реагират, те създават железен сулфид и жълтъкът придобива неприятен зеленикав вид. Не може да разделим жълтъка от белтъка и да ги варим при различна температура, но може да спазваме няколко прости правила, за да не се напукват.

Тайните на варенето на яйцата за боядисване - няма да се спукат никога!

Съвети за варене на яйца

* Изполвайте малка тенджерка и не варете голям брой яйца едновременно. В голям съд има вероятност яйцата да се удрят едно в друго и да се счупят.
* Водата трябва да покрива яйцата около 2 пръста.
* Поръсете ги със сол. Така част от белтъка няма да изтече, ако някое от яйцата се спука по време на варене. След това яйцата се белят по-лесно и белтъкът не остава по черупките.
* Поставете метална лъжица хоризонтално най-отгоре. Металът поема излишната топлина и яйцата не се пукат по време на варене.
* Не варете яйцата, веднага след като ги извадите от хладилника. Ако са студени, със сигурност ще се спукат. Оставете ги на стайна температура поне 3 часа и тогава ги поставете на котлона.
* Едно от най-популярните средства против напукване на яйца е оцетът. Сложете 1 супена лъжица оцет в съда с яйцата преди водата да заври.
* Сложете яйцата още в студената вода, а не по-късно.
* Варете ги на ниска температура. След кипването на водата, намалете котлона и оставете водата да къкри.
* Препоръчително е яйцата да не са съвсем пресни, а да са на около 3 дена.
* Важно е и как подреждате яйцата в тенджерата. Трябва да са на дъното само на един ред, а не едно върху друго.
* След като сварите яйцата, оставете ги за кратко в течаща вода, за да се спре процесът на варене. Яйцата не трябва да изстиват напълно, защото иначе няма да “хване” хубаво боята.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес