Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как тялото ни показва, че сме в депресия

29 октомври 2021, 17:20 часа

Не винаги сме наясно с настъпването на депресията във времето и това е голям проблем, защото без да разберем какво се случва с нас, не можем да започнем да се борим и все повече се потапяме в това състояние на здрач.

„Винаги съм в лошо настроение“ - така обикновено го описват хората, които не разбират, че имат истинско депресивно разстройство.

Но има и чисто физически признаци на депресия. Нашето тяло понякога разбира по-бързо и по-добре от нас, че нещо не е наред и ни дава знаци.

Нарушения на съня

Всички проблеми със съня, които продължават повече от седмица, могат да бъдат признак на депресия. Може да е безсъние, когато не можете да спите, независимо колко сте уморени. Или обратното - постоянна сънливост, но невъзможност да се наспите достатъчно, колкото и да спите.

Намалено либидо

Депресията убива сексуалната активност. Най-привлекателният за вас човек преди не предизвиква никакво желание. Мнозина, изправени пред подобна ситуация се страхуват, че това е знак за някои ужасни проблеми в сексуалната сфера.

Промени в теглото и хранителното поведение

Изобщо не искате да ядете, отслабнали ли сте много или обратното - ядете ли през цялото време? Тази ситуация може да сигнализира за много по-сериозни проблеми от депресията.

Храносмилателни проблеми

Теглото ви може да не се промени много, но може да почувствате гадене, чревно разстройство, болки в стомаха и други стомашно-чревни симптоми. Ако досега не сте имали такива проблеми, ядете правилно и не сте променили драстично диетата си - това също може да е признак на депресивно състояние.

Напрежение и болка в мускулите и ставите

При депресия почти винаги се наблюдават напрежение и спазми в мускулите, особено челюстите, шията и раменете са пренапрегнати. Типичната поза на депресиран човек е здраво стиснати челюсти и повдигнати рамене, сякаш се опитва да се предпази от нещо.

Мигрена

Ако имате главоболие, подобно на мигрена (много силно главоболие, най-често от едната страна, което се влошава от движения, ярка светлина, звуци, често придружени от гадене), депресията ще бъде тяхната причина с много голяма вероятност.

Болка в гърдите

При такива симптоми първото нещо, за което трябва да помислите, са заболявания на сърдечно-съдовата система или неврологични нарушения. Но при депресия може да се появи и болка в гърдите, имайте това предвид.

Ако откриете в себе си 3 или повече от изброените признаци, може да се предположи, че имате депресия или състояние много близко до нея и трябва да обърнете по-голямо внимание на здравето си.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес