Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как синдромът на отличника разрушават здравето?

08 юни 2024, 16:10 часа

 „Проклятието на доброто момиче“ не е просто моден термин, а цял комплекс от симптоми, който се основава на дълбоко увреждане на вътрешното дете. Характеризира се с необходимостта да спечели похвала и любов, желанието да се покаже в най-добра светлина и постоянно да носи маска, за да отговори на очакванията на другите.

Всичко започва от детството: ролята на майка и баща

Деформацията на личността, наречена „проклятието на доброто момиче“, възниква в резултат на дългосрочно потискане на емоции и травматични преживявания в детството. Създава се в семейството, както съзнателно, така и несъзнателно.

По правило ключовата фигура в образователния процес е майката. Тя често използва не само токсични фрази, обезценявайки всички постижения на дъщеря си, но и такива мерки като игнориране и лишаване от свободи. На детето се внушават различни негативни нагласи, че любовта трябва да се заслужи с дела и примерно поведение. Детето става зависимо от чуждото мнение, одобрението и резултатите, които получава благодарение на перфекционизма и работохолизма.

На практика детето се оказва отговорно за психическото благополучие на възрастните, което е изключително вредно за крехката детска личност.

20 грешки при възпитанието на децата, които всички правим

„Проклятието на доброто момиче“: Как реагира тялото

Наистина, в отговор на емоционалните промени и свързания с тях дискомфорт, тялото също започва да страда.

·       Такива деца често имат нарушение на съдовия тонус, тоест вегетативно-съдова дистония или невроциркулаторна дисфункция.

·       Страдат от главоболие, нервно напрежение, студени ръце и крака.

·       Една от основните прояви на синдрома е пристрастяването към храната (хранителни преяждания).

·       Децата често изпитват срам и вина.

·       В бъдеще стресът може да доведе до ранни форми на деменция, цял набор от автоимунни заболявания и различни форми на пристрастяване.

·       Увеличава се рискът от развитие на инсулти, инфаркти, съдови патологии и хронични заболявания.

И всичко това става резултат от постоянен стрес, който се основава на травматични преживявания от детството.

Как да отгледаме щастливо дете

Възрастният живот на едно добро момиче: какво се случва с нея

Дори ако детството отдавна е приключило, негативното въздействие на психологическата травма продължава. 

Лични взаимоотношения

За едно добро възрастно момиче е много по-удобно да се движи по обичайната си траектория, вместо да променя живота си към по-добро. Тя не знае как да откаже, склонна е към самобичуване и буквално се измъчва от чувство за вина.

В резултат на това се създават нефункциониращи семейства. Освен това, увреждането на личността се предава на децата на тази двойка.

Кариера

Доброто момиче се страхува от критика, приема я присърце и смята грешките си за истинска трагедия. След като стане възрастен, доброто момиче е готово да работи без почивка, без хобита и лично време, страхува се от качествени промени, които ще й донесат щастие и удоволствие. В същото време тя избягва сериозни решения, но остава свръхотговорна.

Как да се отървете от "проклятието на доброто момиче"?

Психолог или психотерапевт трябва да се справи с този комплекс от симптоми, за да помогне на пациента да намали нивото на тревожност и вътрешно напрежение.

Терапията се основава на принципите на психическата хигиена: трябва да обърнете внимание на себе си, да станете надеждна опора за тялото си.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес