Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се пуши пура?

23 декември 2022, 15:22 часа

Макар и двете да са пушещи се, пълни с тютюн - ако смятате, че цигарите и пурите са едно и също, грешите. ПЪРВО, това са различни видове тютюн. Видът листа, който се съдържа в цигарите, е силно киселинен, докато пурите са по-алкални, което е естественото състояние на тютюна. ВТОРО, пушите пура, като пълните устата си с дима, опитвате го и издишвате, докато цигарите са предназначени за вдишване.

РАЗМЕР

Може би не знаете, но категориите пури са наречени според размера им, като най-малката е Robusto, а най-голямата - Gigante. Най-разпространените размери пури са Corona, Toro и Churchill. Най-общо казано, по-големите пури имат по-сложни тютюневи смеси и по-голям потенциал за дълбочина на вкуса и стареене. Размерът също така може да се равнява на по-мека пура, добра за начинаещи, но това не винаги е така. Често обаче е вярно, че по-малките пури са по-силни, по-интензивни и с по-малка дълбочина на вкуса. Ако искате да сте по средата на пътя, изберете средна по размер пура за първа.

90-метрова пура за рождения ден на Фидел Кастро (Снимка)

ТЯЛО

Представете си тялото като доказателство, вкус и произход на алкохола, които са събрани в едно качество. При пурите тялото е съставно качество, което се състои от вкус, дълбочина, текстура и послевкус. По-голямо тяло означава пура с по-голямо присъствие, но и с по-силно въздействие върху небцето ви. За начинаещите пурите с леко тяло са добър избор.

ИЗГРАЖДАНЕ

Пурите са просто тютюн, обвит в още повече тютюн. Но се използват поне три различни вида тютюн: 

а) тютюн за пълнеж в центъра

б) свързващо листо, което държи пълнителя заедно

в) външна обвивка, която се навива около свързващото листо

В пълнителя листата "ligero" (които придават сила) се смесват с листата "seco" с по-мек аромат и листата "volado", които помагат за равномерното изгаряне.

Защо са вредни цигарите? Наистина ли знаем защо?

КАК ДА ИЗБЕРЕТЕ ПЪРВАТА СИ ПУРА?

Най-добрият вариант е да кажете на търговеца, че сте начинаещ в областта на пурите и какво търсите. Ако отидете в тютюневия магазин и кажете: "Търся лека, средна по размер пура", вече ще му дадете повече информация, отколкото на средностатистическия човек, който влиза от улицата. 

КАК ДА РЕЖЕМ, ЗАПАЛВАМЕ, ПУШИМ И НАСЛАЖДАВАМЕ НА ПУРАТА?

Пушенето на пура се състои от три стъпки: рязане, запалване и изтегляне. Нека ги разбием.

1. Целта на рязането е да се създаде достатъчен отвор за пушене. Това означава да отрежете главата на пурата, без да повредите останалата част. Ако сте в магазин за тютюн, бар за пури или клуб, те почти сигурно ще имат на разположение резачка (гилотина). Използвайте я. С помощта на гилотината отрежете около 1.5см, за да не повредите пурата и да не я разтворите.

Испански мореплаватели донасят в Европа тютюна за пушене

2. Когато запалвате, не използвайте хартиени кибрити или запалка, пълна с течност. Те могат да придадат химически вкус, който ще развали усещането ви за пушене. Ако имате възможност, запалете със специално дърво, с което се палят пури. После поставете пурата над и близо до пламъка, но не позволявайте да се докосват. Изгарянето на пурата директно в пламъка я прави твърде гореща. Завъртете пурата, така че всички части на върха да се нагряват еднакво. Бъдете търпеливи, докато целият край на пурата се нажежи.

3. Готови сте да дръпнете. Вдигнете пурата към устата си и направете първата дръпка с помощта на запалващото средство. Изчакайте 30-60 секунди между отделните дръпвания, за да дадете възможност на пурата да изстине. Тя може да стане горчива, ако се нагрее прекалено много.

Радев: Защо предишният премиер пуши пури с хазартни босове, на които се опрощават огромни дългове?

СЪЧЕТАНИЯ С НАПИТКИ: ВАШИЯТ ШАНС ДА НАПРАВИТЕ ВПЕЧАТЛЕНИЕ

Сега е време да впечатлите останалите с някои нестандартни съчетания на напитки, основани на химията на вкуса. Съчетаването на пура и алкохол не се различава от старото правило за червено вино с месо и бяло вино с риба. Искате съчетание, което се допълва, а не се бори за надмощие. Проблемът е, че културата на пурите от старата школа се е отдалечила от съчетанията с алкохол, основани на сходни вкусове. Вместо да посягате към уиски, което е супер горещо и огнено, и го прекарвате през устата си, изтръпвайки небцето ви, а след това слагате още огън и дим насреща. Това е битка за интерпретация на вкуса. Вместо това експерти препоръчват да съчетаете димящата, алкална пура с леко кисела напитка.

Откриха традиционният фестивал на пурите в Хавана

В Куба съчетават пурите с тъмен ром - той е сладък, кисел и с по-ниско съдържание на алкохол. Друго съчетание е шампанското, което придава дрожди, препечен хляб и лека киселинност, докато пурата внася дим, дълбочина и алкалност. По този начин можете да се насладите на пурата и на алкохола. Вкусовите профили се припокриват и подчертават един друг. Така се получава едно по-сплотено преживяване. Ако не ви се пие шампанско, опитайте джин с тоник за постигане на същия ефект. 

ОСНОВНАТА ИДЕЯ: ИЗБЯГВАЙТЕ ДА СЪЧЕТАВАТЕ ОГЪН С ОГЪН

Несъмнено скочът и пурите са огромна институция. Това е най-мъжкото нещо на света. Но ако следвате науката, ще получите по-добро изживяване. Това е вашият шанс да предложите различен подход на приятелите си. Може да подхванете това предложение за пура и кисела напитка след първата цигара, за да покажете уважението си към традицията, преди да разкриете интереса си към нейното развитие.

Куба: Където времето е спряло

КАКВО НЕ ТРЯБВА ДА ПРАВИТЕ

Както всяка традиция, която е утвърдена от времето, културата на пурите има много правила, които трябва и не трябва да се спазват. Ето най-важното:

В никакъв случай не трябва да вдишвате. Това няма да ви направи по-мъжествени, а само ще ви разболее. Не отхапвайте върха като див каубой, ще изглеждате глупаво. Вслушвайте се в хората, които се занимават с пури около вас, и не давайте прекалено много информация. Тези, които познават и се наслаждават на пурите, са там, за да ви научат. Ако пурата не ви доставя удоволствие или сте изпушили толкова, колкото искате, не е проблем да я оставите да гори.

КАКВО ВСЪЩНОСТ ПРЕДСТАВЛЯВАТ ПУРИТЕ?

Пурите и културата на пурите са свързани с разговори, приятелство и удоволствие. Това е възможност да проведете истински разговор с шефа си и да станете нещо повече от човека, който работи за него. Над пурите и историите имате шанса да бъдете внимателен, непринуден човек, в когото те чувстват, че могат да инвестират, да поемат повече отговорности и да представят на клиентите си.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес