Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се нарича кръстоската между лъв и тигър

05 февруари 2024, 08:20 часа

Лъвът е цар на животните. Тигърът владее джунглата. Какво ще се случи, ако застанат лице в лице? Тигърът е по-тежък, достига до 360 кг, а лъвът достига “само” до 250 кг.

Какво ще се случи, ако се срещнат лъв и тигър в битка?

През 1959 г. читател изпраща писмен въпрос на Spokesman-Review относно кой би победил в такава битка. Изданието се обръща към Уилиям Бриджис, уважаван куратор в Зоологическата градина в Бронкс. Ето и неговият отговор
“В римски времена в Колизеума в Рим залозите винаги са били в полза на тигъра”.

Освен това, съществуват древни изображения за подобни битки, които винаги показват тигъра като победител. През XIX в. Махараджата на щата Барода, индийски владетел, организира битка между двата звяра. Преди началото залаганията са 1/37 000 в полза на тигъра. Така и станало, а Махараджата изгубил 37 000 рупии.

В днешни времена

Още: Лъв нападна и уби човек в Кения (ВИДЕО)

През 2011 г. в зоологическата градина в Анкара, Турция, тигър убива лъв с едно-единствено движение на лапата си. Тигърът открил дупка в стената и си прокарал път към клетката на лъва. При срещата между двете животни, тигърът яростно прерязал югуларната вена на лъва само с един замах.

Грек Сафо, зоолог в зоологическата градина в Смитсония, Алабама, също е за тигъра. “Това, което виждам при тигрите е, че са по-агресивни, директно посягат към гърлото и убиват. Докато лъвовете са по-скоро склонни да си “поиграят” първо с теб.”

В дивата природа

Но битката на арената и дори в зоологическата градина, е много по-различна от битките в дивата природа. В дивата природа, тигрите и лъвовете се борят по съвсем различен начин.
Прайдовете от лъвове обикновено се бият в група срещу сухоземните си съперници, затова тигърът ще има предимство само в битка един срещу един. Тигрите обикновено се бият сами.

Още: Инцидент в руска гора: Тигър отвлече куче, а след това уби собственика му

На въпроса “Бой между лъв и тигър - кой ще победи?”
Отговорът е: Ако се бият един лъв срещу един тигър, най-вероятно ще победи тигърът.

Ако лъв и тигър се срещнат в природата, най-вероятно лъвът ще получи помощ от свои “събратя”, докато тигърът ще остане сам в битката.

А какво ще се случи, ако се кръстосат тигър и лъв?
Лигър или тигон

  • Лигър е хибрид между мъжки лъв и женски тигър.
  • Тигон е хибрид между мъжки тигър и женски лъв.

Още: Избягал лъв паникьоса италианско градче, тигрица пострада при руска ракетна атака (ВИДЕО)

От решаващо значение за получения хибрид е какъв е бащата. Лигърът, потомък на мъжки лъв, е най-голямата котка на планетата. Прилича на гигантски лъв, покрит с тигрови шарки. Подобно на  тигрите и за разлика от лъвовете, лигрите обичат да се потапят във вода и да плуват. Лигрите са сред най-популярните животински хибриди, защото често участват в циркови представления.

От друга страна, тигонът с баща тигър е направо джудже. Ръстът му е по-малък от този и на двамата им родители. Мъжките лигри и тигони са стерилни, но женските могат да имат поколение. Това е важно за по-нататъшната еволюция на хибридите.

Тигри държат в страх руско село (ВИДЕО)

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес