Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се готвят рохки яйца: цял живот го правите погрешно

13 август 2024, 19:00 часа

Яйцата са една от най-хранителните протеинови храни и трудно могат да бъдат заменени. И все пак винаги трябва да си набиваме главата - колко точно да варим яйцата, за да не тече жълтъкът? Стандартното време е 7 минути, през които и белтъкът, и жълтъкът трябва да стегнат. Но не става въпрос само за времето, но и за начина на приготвяне.

Така британският готвач Али Хук каза в TikTok, че готви поне сто яйца всеки ден, така че успя да разработи свой собствен начин за приготвяне на перфектни рохко сварени яйца. И така, нека поговорим точка по точка:

Поставете яйцата във вряща вода. Да, да, не на студено, както е обичайно по света. Факт е, че студената вода има неравномерна температура, което означава, че яйцата ще се варят на едно място, а сурови на друго. Врящата вода се нагрява равномерно, което означава, че резултатът ще бъде по-предвидим.

Кога е по-полезно да се ядат яйца: за закуска или за вечеря?

Оставете висока температура и гответе 7 минути. Ако искате жълтъкът да е възможно най-сух, тогава гответе за 7,5 минути.

Докато варите яйцата, пригответе ледена баня. Това трябва да е дълбока чиния или друг тиган, в който ще налеете много студена вода и ще добавите лед, ако е възможно.

След 7 минути веднага потопете всички яйца в съд с ледена вода и леко ги почукайте със супена лъжица. Това ще позволи на водата да проникне в яйцата и да ги охлади преди да ги обелите.

Оставете яйцата във водата за 2 минути и след това обелете.

Тайната на метода е, че студената вода позволява на яйцата да се „втвърдят” допълнително и да придобият плътна, суха текстура. Освен това, както казахме, студените яйца се почистват много по-лесно от горещите.

В същото време е важно да не заменяте студената „баня“ със струя вода от чешмата, тъй като е важно ледената вода да прониква добре в пукнатините на яйцата.

 

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес