Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се е променяло българското знаме през вековете?

28 октомври 2022, 17:22 часа

Националният флаг на България във вида, в който го познаваме днес, е утвърден на 16 април 1879 година, а последната му промяна е от 12 юли 1991 година, което красноречиво сочи, че дори в съвременна България знамето търпи промени, които днес са много по-малки в сравнение с промените в далечното минало. Как се е променяло българското знаме през вековете и как са изглеждали знамената на дедите ни? Преди да отговорим на този въпрос, нека научим повече за настоящето знаме на България.

Знамето на България днес

Ако смятате, че не е проблем да си направите знаме от хартия или плат, грешите. Знамето на страната ни не просто съдържа 3 цвята, а това са точно определени цветове по Пантон за печат върху текстил и хартия, като формата, големината, точните цветове на знамето са определени и записани в чл. 166 на конституцията на Република България.

Любопитен факт е, че България не е единствената страна, чието знаме е правоъгълно, трицветно, с бяло-зелено-червени хоризонтални ивици, еднакви по големина. Такова например е знамето на Манисалес – град в Колумбия. Как се познава знамето на България в този случай ли? Именно по точните параметри на цвета. При знамето на Манисалес зеленото е съществено по различно от зеленият цвят на българското знаме, определен като номер 17 – 5936 ТС по скалата на Пантон за печат върху текстил или 347 U при печат върху хартия.

Кога българското знаме е предложено да бъде синьо, черно и бяло?

Българското знаме през вековете

От първото знаме на Аспарух, наподобяващо или представляващо конска опашка (все още се спори по този въпрос дали е било конска опашка, или просто е приличало на такава, макар да е прието и написано в учебниците, че е именно опашка) до съвременното знаме на Република България сме извървели дълъг път. Бедни са данните как точно е изглеждало знамето по време на Първото и Второто Българско царство. Средновековна карта, съставена от Гилем Солер, сочи, че знамето по времето на Второто Българско царство и по точно при Иван Шишман е било жълто на цвят и с полегнала буква Е, решена в червено.

По-ясна е картината с българските знамена по време на Възраждането. За първи път през този период е използвано знаме, което с цветовете на флага ни днес, подредени по същи ред или по друг ред. Такива са знамената на двете Български легии на Георги Раковски през 1861–1862 година, знамето на букурещкия БРЦК, знамето на Троянския комитет на ВРО от 1875 година.

Защо първото българско знаме е било конска опашка и било ли е наистина?

Най-голям интерес и ценност представлява Самарското знаме, което и днес можем да видим да се вее на Шипка по време на национални чествания на Освобождението на България. Самарското знаме е било основното знаме на Българското опълчение. Цветовете му – червен, бял, син – в този ред, считано от горния край, вероятно са повлияни от Русия и славяните като цяло, тъй като това се трите панславянски цвята.

Бойните знамена на България също са се променяли във времето. Обичайно на тях стоял лъв, често се виждал надписът „Свобода или смърт“. Най-любопитният факт, свързан с бойните знамена на България и как се е променяло българското знаме през вековете, съвсем не е свързан с промяна на флага, а с това, че българско бойно знаме не е пленявано никога, докато българите са съумели да пленят най-малко 60 чужди знамена.

Огромно българско знаме на 111 метра ще развеят за следващия Роженски събор

Кое е първото знаме, което прилича на днешното?

Тъй като промяната на българското знаме през вековете е голяма, любопитно е кога за първи път се използва знаме в цветове бял, зелен, червен, подредени както са днес. Това се случва през 1875 година – знамето на старозагорските въстаници.

След Освобождението как точно изглежда знамето с най-големи подробности се определя в Конституцията, приета на 16 април 1879 година. През 1947 г. върху знамето в левия горен ъгъл се добавя гербът на Народна република България. Този герб е многократно променян, премахван и пак поставян върху знамето в зависимост явно от това кой е управлявал България в конкретния период. Цветовете, формата, вида на знамето обаче остават непроменени от първата конституция до днес, което слага край на огромните промени на българското знаме през вековете.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес