Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как най-лесно се сушат кайсии?

11 юни 2024, 19:22 часа

През сезона, когато кайсиевите дървета дават изобилна реколта, наистина искате да запазите тези плодове за цялата година. Разбира се, те са много вкусни, ароматни и невероятно здравословни, така че освен конфитюри, компоти и сиропи, можете и трябва да приготвите домашно приготвени сушени плодове - сушени кайсии. Не е никак трудно, особено ако знаете някои от тънкостите и ако имате на разположение дехидратор или конвектомат, тогава остава само да ги направите.

Подготовка на кайсиите за сушене

Когато избирате кайсии за сушене, не забравяйте - подходящи са само зрели и здрави плодове. Не използвайте гнили, плесенясали или презрели плодове, само ще развалят плодовете в съседство.

Следващият важен момент е, че идеалните сушени кайсии се получават от големи и сочни, а по отношение на вкуса се ръководете от вашите предпочитания. Можете да си купите няколко броя от различни сортове, които да опитате, а когато се върнете у дома, да ги опитате и да направите окончателния си избор. След това кайсиите се измиват обилно с течаща вода, измивайки праха и остатъците от възможни пестициди.

Кой не трябва да яде кайсии?

Ако няма течаща вода, сменете водата поне 2-3 пъти. След това плодовете трябва да бъдат изсушени, нарязани и отстранени костилките от всяка. На следващия етап се накисват за няколко минути в разтвор на прясно изцеден лимонов сок. Обикновено за 3 кг кайсии вземете 4 чаши вода и 4 големи лимона. Така сушените кайсии няма да потъмнеят при сушене. Трябва да се каже, че в производството вместо лимонов сок се използва разтвор на сярна киселина или серен диоксид, така че ако видите много ярки и блестящи сушени кайсии, трябва да знаете, че те са били обработени преди сушене.

Как най-лесно се сушат кайсии?

Можете да сушите кайсии по няколко начина - на слънце, в електрическа сушилня, във фурна, в конвекторна фурна.

Как да изсушим кайсии на слънце?

Готовите половинки кайсии се нареждат на един ред с разреза нагоре върху решетка, постлана с чиста памучна кърпа. Много е важно плодовете да се проветряват не само отгоре, но и отдолу. По този начин те ще изсъхнат равномерно и няма да започнат да се развалят по време на процеса на сушене. За да се предпазят бъдещите сушени плодове от насекоми, те обикновено се покриват с марля или тънка кърпа отгоре. Готовите кайсии първо се оставят да изсъхнат малко на сянка, буквално за 3 часа, след което се изнасят на слънце. Стаята трябва да се почиства през нощта.

Ползи от консумацията на кайсии

Как да изсушите кайсии в електрическа сушилня?

Принципът на работа на електрическата сушилня, известна още като дехидратор, е да дехидратира продукта чрез обдухване с поток от горещ въздух при определена температура. Подготвените половинки кайсии също се подреждат на палети с разреза нагоре в един слой и се поставят в сушилнята на най-долния етаж при температура 50-60 ° С. Времето за сушене зависи от мощността на дехидратора, сорта на кайсиите и сочността на плодовете. Средно е 10-20 часа.

Как да изсушим кайсии във фурната?

Поставете готовите кайсии върху тава, покрита с хартия за печене и поставете във фурната на 60°C. Отворете леко вратата, за да може влагата да излезе по-добре, и изсушете средно 12-15 часа. Правилно приготвените сушени плодове съдържат не повече от 20% влага, така че се съхраняват дълго време и не се развалят. Ако планирате да използвате сушени кайсии в рамките на 2-3 дни, тогава можете просто да ги изсушите. За да направите това, намалете времето за сушене наполовина.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес