Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как ходенето на фитнес с някого ви помага да останете във форма

01 март 2022, 13:35 часа

По-възрастните жени са по-склонни да се занимават с упражнения и да се придържат към тях, ако са част от малка група, ръководена от личен треньор.

Въпреки че по-възрастните жени не са склонни да тренират, важно е да го правят, като се има предвид нарастването на хроничните заболявания, свързани с начина на живот, като диабет тип 2. Тези състояния могат да се лекуват с лекарства или чрез интервенции в начина на живот - една от които е упражненията.

Най-добрият спорт за вас според ЗОДИЯТА - част 1

По-възрастните жени обикновено избягват упражненията, като се оправдават, че се смущават или че нямат време или пари. Въпреки това открихме, че след като тези възрастни жени се присъединят към програми, това, което ги мотивира да упражняват, се променя с течение на времето. А връзката, която те изграждат със своите треньори, е от ключово значение за поддържането на участието им в програми за упражнения.

Проучването

Наблюдават се нагласите на група жени на възраст от 50 до 75 години в продължение на шест месеца. Три пъти седмично те правят 45 минути умерена силова тренировка с треньор. Тази тренировка се състои от десет многоставни и многомускулни упражнения.

Преди началото на програмата жените попълват въпросници за мотивацията си. На всеки четири седмици те били разпитвани отново.

Първоначално повече от половината от жените казали, че са били подтикнати да участват в програмата от привлекателността на рутинните упражнения. Изследването показва, че това може да е желанието на всяка жена да има рутинна среща за упражнения, а не самоназначен график.

С течение на седмиците, именно връзката, която те създали с партньорите за упражнения в тяхната малка група ги е накарала да се върнат.

Най-добрият спорт за вас според ЗОДИЯТА – част 2

Как фитнесите влияят

Фитнес залите са свързани с лошото възприятие на жените за телата им. Образът на тялото е свързан със самочувствието и тези, които имат по-ниско самочувствие, е по-малко вероятно да започнат тренировъчна програма.

Личните треньори биха могли да намерят тези фактори за особено полезни, тъй като насърчават хората да тренират редовно и се опитват да ги държат на структурирани програми. Те биха могли също да създадат тази връзка, за да задържат хората на програми за упражнения.

Защо упражненията имат значение

Тъй като по-възрастните хора са по-малко активни, за практикуващите и здравните специалисти е важно да разберат какво спира хората, които са по-малко активни, да се присъединят и да се придържат към дългосрочни планове за упражнения.

Разбирането на това какво мотивира жените и как се променя с течение на времето може да доведе до по-добър успех в такива програми, базирани на общността.

Петя Панова
Петя Панова Отговорен редактор
Новините днес