Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как е правилно да се съхраняват мандарините - всяка домакиня трябва да знае това

04 декември 2022, 15:45 часа

Едва ли има човек, който може да си представи новогодишните празници без яркия аромат на мандарини.

Купувайки по-голямо количество плодове за празниците, трябва да знаете как е правилно да ги съхранявате, за да останат сочни и вкусни възможно по-дълго.

Как е правилно да се съхраняват мандарини?

Средно мандарините се съхраняват до 10 дни, но колкото по-дълго отлежават, толкова по-малко вкусни стават. Може да ги съхранявате в хладилник, остъклен или дори на стайна температура. Но във всеки случаи има някои подробности, с които трябва да сте запознати.

Лекар: НЕ яжте мандарини всеки ден!

В хладилника

Първо, трябва да поставите мандарините в отделението за плодове, но не в найлонов плик. Те трябва да дишат и да се съхраняват отделно от другите плодове и зеленчуци. По-добре е да ги поставите в хартиена торбичка или просто да ги увиете в хартия - по този начин те могат да издържат до един месец.

На терасата

Важно е балконът да е остъклен. В противен случай при минусови температури цитрусовите плодове ще замръзнат. Поставете ги в кутии, но трябва да имат достъп до въздух. 

Необходимо е мандарините да се съхраняват далеч от слънчева светлина - просто ги покрийте с пергамент. Периодично трябва да ги преглеждате за плодове, които са започнали да се развалят.

Сладките мандарини се познават по това - още в магазина ще разберете дали те са узрели

На стайна температура

Тук е важно да запомните, че при температури над 15 градуса по Целзий някои плодове трудно се съхраняват. В случая е добре да увиете всеки плод в пергамент, да го поставите в емайлиран съд с капак и да го съхранявате далеч от нагревателни уреди.

Ако сложите този съд в хладилника, мандарините могат да издържат дори повече от месец. Най-важното е към момента на покупката те да са пресни.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес