Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как дългът влияе на паричния поток?

23 октомври 2022, 19:11 часа

Навикът да вземете заем е добър само в бизнеса, когато в бъдеще ще можете да върнете сумата с лихва или други дивиденти. В други случаи това е източване на енергия, стрес и плод на инфантилно мислене, върху което трябва да се работи.

Откъде идва навикът да се заемат пари?

Защо предпочитаме да вземаме назаем, отколкото да печелим повече

Отговорът е очевиден: защото е по-лесно. Мозъкът като цяло е свикнал да извършва прости действия, а в случай на дълг има усещане за някакво ефимерно „утре“, когато ще започне да действа различно, ще печели повече и веднага ще изплати всички дългове. И днес проблемът вече е решен с помощта на финансите на други хора, което означава, че няма за какво да се притеснявате. Това е инфантилно мислене, от което трябва да се отървете или дългът ще блокира паричния ви поток.

Ако спазвате ТЕЗИ 6 съвета, парите ще потекат като река

Как дългът влияе върху паричния поток?

Има два вида влияние и те зависят от типа човек. Някои хора взимат заеми, за да подобрят живота си (за къща, кола, ремонт, образование), но го правят съзнателно. Разбирането, че ще трябва да върнат дълга, ги насърчава да печелят повече. Обикновено по този начин действат тези, които по природа са много активни. Дългът за тях е вид двигател и има положителен ефект върху паричния им поток.

Вторият тип хора са потребителите, които нямат право да вземат заеми и дългове. Обикновено хората от този тип не гледат в бъдещето и са слабо отговорни за действията си. Водени, без да осъзнават какво искат от живота и кои от нуждите им са наистина важни.

Техният паричен поток е отрицателно повлиян от заеми и дългове, защото те вземат веднъж, получават краткосрочен допаминов скок от покупката и връщат дълго, трудно и с лихва, за което са напълно неподготвени. Понякога размерът на плащанията надвишава размера на доходите и такива хора обикновено губят стимул да работят, защото не виждат стимул да работят за себе си.

Кои са четирите неща у дома, които привличат пари, когато ги чистим?

Как да отворите паричния поток?

1. Разберете какъв тип длъжник сте

Ако на първо място всичко е наред с вас, продължавайте да се мотивирате по този начин, това е работещ инструмент за вас.

2. Анализирайте покупките си

Спрете в момента на силно желание да купите нещо и си задайте въпроса защо всъщност правите това?

3. Работете за затваряне на дълговете, които имате

Рефинансирайте заема, намалете лихвата, изплатете главницата, платете малки дългове, за да ги намалите.

4. Повишете своята информираност, отговорност и финансова грамотност

Разширете информираността си, разберете по какви закони работят парите и използвайте това знание в своя полза.

Богати хора разкриха как привличат енергията на парите

5. Работете с ума си

Ако сте непоправим длъжник, най-вероятно, пазарувайки, затваряте емоционална дупка. Дори ако дълговете не са ваши и сте ги записали от сърдечна доброта, това също е причина да помислите. Трябва да се научите да бъдете опора на себе си, а не да търсите любов и приемане, поемайки дългове на други хора.

Развивайте се, развивайте мисленето си, пораснете и се научете да решавате проблемите си сами, а не за сметка на някой друг. Всеки може да го направи - и вие също!

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес