Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да запазите концентрацията и ума си, докато остарявате

24 февруари 2022, 14:55 часа

Остаряването е неизбежно, макар да ни се иска да останем вечно млади. Годините минават неусетно, а с тях избеляват и някои спомени от миналото. Паметта се влияе от възрастта, но специалистите твърдят, че можем да се радваме на добра памет и когато остаряваме, важно е да променим обаче някои навици от ежедневието, за да запазим добрата концентрация и памет. Ето няколко съвета:

Практикувайте „забавна“ математика

Например някои приятни и развлекателни игри като судокуто могат да тренират нашата памет и да я поддържат на ниво дори докато остаряваме. В стремежа си да запомните числата, вие стимулирате и дейността на мозъка.

Наслаждавайте се на музиката

Според някои проведени проучвания от специалисти в областта, музиката се докосва до области в мозъка, отговарящи за паметта и познанието. Слушайте любимите си песни и жанрове, за да запазите старите спомени и да създавате нови на любим фон.

Методът с вкусовите рецептори

Друг начин, чрез който можете да си създадете трайни спомени и да подобрите паммета си, е чрез храната. Консумирайте храната си бавно и си направете игра – опитайте се да запомните и познаете всички съставки, с които е приготвено ястието.

Редовен спорт и тренировки

Разбира се, спортът е важен и полезен за всеки един аспект от нашето здраве, а това не изключва и паметта. Дори напротив, спортът ни помага да се справим с цялото това напрежение от забързаното ни ежедневие, помага ни да удържим фронта по-дълго срещу процесите на стареене, подобрява кръвообращението и т.н.

Използвайте недоминиращата си ръка

Ако извършвате голяма част от ежедневните дейности предимно с едната ръка – например дясната, опитайте се в определени моменти и действия да сменяте тази ръка с другата. По този начин се създава едно предизвикателство срещу тялото, което го кара да стимулира мозъчната функция и да подобри паметта.

Не забравяйте и четенето

Книгите трябва да са задължително четиво и любимо хоби за всеки, а на по-мързеливите или тези, които са твърде уморени или имат по-сериозни проблеми със зрението, можем да предложимс  две ръце аудиокнигите. Четенето поддържа и тренира паметта ни в добро състояние, независимо от нашата възраст.

Бъдете отворени към новостите, опитвайте и създавайте новости

Когато опитваме нови неща или градим непознати за тялото ни навици, ние подтикваме мозъка си да използва различни невротрансмитери, да си изгражда нови навици и като цяло – да поддържа мозъчната дейност. 

И разбира се, ако искате да се запазите по-дълго здрави и млади, не забравяйте да се грижите за себе си и чрез начина на хранене.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес