Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да забележите и предотвратите прегряването на домашни любимци това лято

01 август 2022, 15:51 часа

За разлика от човешките членове на вашето домакинство, вашите домашни любимци не могат да ви помолят да надуете климатика на макс в горещите дни. Това може да се превърне в проблем с повишаването на температурите. Благодарение на кожените им палта и липсата на потни жлези по цялото им тяло, които да ги охлаждат, кучетата могат бързо да станат прекалено горещи на слънце. С идването на лятото всеки собственик на домашен любимец трябва да научи признаците на прегряване и най-добрите начини за предотвратяването му.

Прегряването възниква, когато животното генерира повече телесна топлина, отколкото може да регулира. Ако това продължи, може да доведе до такива животозастрашаващи състояния като топлинен удар, увреждане на мозъка и бъбречна недостатъчност. Много фактори допринасят за риска от прегряване на вашето куче. Младо, здраво куче може да е добре да излезе на разходка при 26°C ден в суха жега, докато по-старо, по-малко активно куче може да се чувства неудобно навън при 21°С ден с висока влажност. По принцип времето, което ви се струва твърде горещо, не е никак безопасно за вашия домашен любимец.

Ако имате домашни любимци, НЕЗАБАВНО изхвърлете тези растения от дома си

Задъхването е един от начините животни като кучета и котки да регулират телесната си температура. Учестеното дишане насърчава влагата да се изпари от езика им, което ги охлажда по същия начин, по който изпаряващата се пот охлажда хората. Известно задъхване е нормално, но тежкото, продължително задъхване може да означава, че вашият домашен любимец е опасно горещ. Прекомерното слюноотделяне, летаргия и яркочервени или синкави венци също са признаци, че кучето е било на топло твърде дълго (при котките тъмночервените или сивите венци са признак на прегряване).

Ако забележите, че животното ви прегрява, незабавно го заведете на ветеринар. Можете да ги охладите междувременно, като ги поставите на сенчесто място, в идеалния случай пред вентилатор или климатик, и им дадете да пият вода, ако могат. Използването на маркуч, спрей бутилка или влажна кърпа за намокряне на тялото им с хладка (не студена) вода също може да понижи температурата им.

Опасностите в двора ви за вашите домашни любимци

Дори ако вашият домашен любимец не е прегрял, поддържането му добре хидратиран и на сянка през горещите дни може да предотврати спешното пътуване до ветеринаря. Също така е разумно да поддържате разходките кратки през лятото и да се уверите, че мястото, където вашият домашен любимец спи на закрито, е добре проветрено. Ако вземете домашния си любимец със себе си на пътувания с кола, никога не го оставяйте сам в автомобила – дори за кратки периоди.

Топлинният удар не е единствената заплаха, пред която вашият домашен любимец е изправен през това време на годината. Горещата настилка през лятото може да повреди лапите им. Внимавайте!

Мартина Лазаревич
Мартина Лазаревич Отговорен редактор
Новините днес