Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да спрем да изхвърляме много храна и да опазим природата

07 март 2022, 14:07 часа

За съжаление, в едни части от света хората гладуват, докато в други изхвърлянето на храна в боклука е сериозен проблем, замърсяващ околната среда. Изхвърлянето на храна, като изключим ресторантите, може да се случи, защото не сме планирали и обмислили добре покупките си, не сме съхранявали добре храната или просто умишлено сме забравили да я изядем. Да, но изхвърлянето на тонове храна се отразява както на всеки джоб, така и на природата около нас.

Ако искаме да се погрижим за околната среда, като същевременно с това се научим и да пестим средства, можем да започнем с малки, но важни стъпки. Ето и няколко съвета от нас:

Как да намалим изхвърлянето на храна?

Замразете по-узрелите плодове и зеленчуци

Ако виждате например, че бананите ви потъмняват, а имате повече на брой – просто ги замразете за направата на шейкове, смутита и други здравословни закуски. Замразяването на плодовете и зеленчуците е чудесна и здравословна алтернатива, тъй като те не са много трайни, а този процес ще ги запази годни по-дълго време, като съхранява и полезните вещества в тях.

Купувайте по-малко храна и пазарувайте често

Ако сте си определили да пазарувате веднъж на две седмици например, то е логично, че ще се заредите с много продукти, които не е сигурно, че ще бъдат консумирани преди изтичане срока им на годност. При този тип пазаруване вие се презапасявате с продукти и пазарувате неразумно, докато ако изберете да пазарувате през няколко дни на по-малки покупки, ще взимате точно това, от което имате нужда, без излишни продукти и изхвърлена храна накрая. 

Съхранявайте продуктите си правилно

Най-често се правят грешки при съхраняването на плодове и зеленчуци. Те трябва да се държат в хладилника, за да се забави процесът на узряване и следователно да се запазят свежи за по-дълго време. Също така е важно да им осигурите достатъчно пространство между отделните продукти, отново за да се забави зреенето.

Подредете хладилника си

Ако подреждате хладилника си редовно и извеждате на преден план продуктите с най-кратък срок на годност, ще спестите значително много храна, която иначе бихте изхвърлили. Особено внимание обръщайте на месата и млечните продукти, тъй като те не са особено трайни.

Направете план за своето пазаруване

Изгответе например график кога и на колко време ще пазарувате. Нахвърляйте набързо нещата, от които се нуждаете за седмицата и тръгнете към магазина. Това ще ви спомогне както за по-бързото пазаруване, така и за по-малкото похарчени пари, а защо не и за една правилно протичаща диета?

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес