Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се справим с подлеца в офиса?

12 юли 2024, 13:28 часа

Прекарваме на работното място най-малко 8 часа на ден, поради което отношенията с колегите съвсем не са без значение. Както колегата, който повдига настроението ви, така и онзи, който трови деня ви, неминуемо присъстват във всяка офис среда. Подлецът в офиса е от втория тип – тровещия работната атмосфера, без да е от значение точно как – той може да е крадецът на идеи, доносникът пред шефа, мързелуващият, предписващият си заслуги.

Подлецът в офиса може да има много лица, но винаги и всички те са неприятни и превръщат времето от 8 до 17 часа в малък ад. Работната атмосфера има огромно значение за физическото и психическото здраве, така че е важно да съумеете да се справите с подлеца в офиса. Вижте как.

Подлецът в офиса – кой е той и как да се справим с него?

1.       Крадецът на идеи

Той е обсебен от идеята да блесне пред шефа, да получи похвали, да бъде посочен като пример за подражание в работата си. Нито уменията, нито познанията му обаче не са достатъчни, за да постигне целите си и да получи аплодисментите, за които мечтае.

Това го кара да прибегне към подлости и хитрост или да открадне чужди идеи, споделени в обедната почивка, и да ги представи като свои без капка свян и притеснение, без усещането, че прави нещо нередно. Дори да споделите открито, че това е вашата идея и да го запитате в прав текст защо я представя като своя, подлецът няма да се засрами или притесни. Възможно е да отрече или просто да игнорира думите ви.

Кои са трите типа токсични колеги или служители и как да се справим с тях?

Как да се справите с крадеца на идеи?

Няма да го вразумите, да го накарате да се притесни или да преосмисли поведението си. Ето защо най-адекватният избор от ваша страна за справяне с този подлец е да не споделяте идеите си с никого. Запазете ги до общото събрание, на което да ги представите пред всички.

2.       Интригантът

Изключително неприятен, прекарващ голяма част от работното време в плетене на интриги, той е способен да създаде толкова проблеми, колкото всички останали заедно не биха могли. Ако имате близки приятели сред колегите в офиса, ще направи всичко възможно да ви раздели, защото знае, че заедно сте силни, а и просто без причина – интригите го карат да се чувства жив.

Как да се справите с интриганта?

Игнорирайте го. Когато дойде да ви докладва кой и какво е казал срещу вас, просто излезте от помещението, като се извините, че имате спешна работа и с удоволствие ще го изслушате по-късно или утре. Правете това, докато се умори да чака това „утре“ и с надеждата да загуби интерес към вас.

3.       Мързеливецът

Той винаги прехвърля работата си на колегите, с хитрост успява да се измъкне от трудните казуси и да поеме онези, които не изискват нито много време, нито познания. Успява така да омае колегите си, че всички те да свършат неговата работа, докато самият той просто гледа празно в монитора. Поемайки и неговите задължения обаче, поемате риска да изостанете в своята работа и това да се отрази негативно на кариерата ви. Рискът от сериозни грешки, породени от натовареността ви, също нараства, с което рискувате дори хляба си.

Как да се справите с мързеливеца?

Този подлец трябва да се научи да чува „не“, а вие да го казвате. Има и по-хитър начин – не му отговаряйте, че няма да можете, когато настоятелно моли да свършите част от служебните му задължения, просто премълчете сякаш сте съгласни, но реално оставете работата несвършена. Ако пък от изпълнението на тези задачи зависи добруването на цялата фирма и вашият начин да се справите с подлеца изправя пред риск бизнеса, свършете задачите, но го излъжете, че не сте успели. Все някога ще се притесни да ви възложи нещо, от което зависи работното му място, ако знае, че далеч не е сигурно, че ще свършите работата.

Как да се справим с гадни колеги – поставете ги на мястото им

4.       Доносникът

Този подлец ще използва всяка ваша грешна стъпка, лоша дума или кривване извън строго определения ред, за да докладва на шефа. Ако закъснеете за работа и не се обадите, той ще ви издаде, без дори да има причина, а само за да „знае шефът, че съм очите и ушите му.“

Как да се справите с доносника?

Ако ще закъснеете за работа, ще излезнете по-рано, допусналите сте грешка или сте постъпили неправилно – признайте на шефа си незабавно и не чакайте подлецът да доносничи. Никога не си позволявайте да злословите в офиса и стойте далеч от този доносник.

Ако подлостта, поведението на подлеца в офиса и делата му пречат на работния процес и застрашават резултатите от вашия труд и този на колегите ви, споделете с прекия си шеф и потърсете помощ за решаване на този проблем.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес