Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се спасите от електрическа змиорка (ВИДЕО)

11 юни 2016, 12:54 часа

Ако ви нападне електрическа змиорка и нямате възможност да излезете на сушата, има смисъл да се гмурнете по-дълбоко.

Кенет Катания (Kenneth Catania) от университета Вандербилт (САЩ) е изучавал атаките на змиорките и е изяснил, че в тези електрически битки има тактика и стратегия.

Първо, змиорките различават проводящи и непроводящи електричество материали. Ако змиорката види малък проводник, тя смята, че това е плячка. Ако проводникът е голям, значи е хищник, който трябва да се атакува.

Змиорките игнорират обекти, които не провеждат електричество – впрочем те не се срещат толкова често сред рибите в естествената им среда.

Колкото повече вода има между змиорката и нейната жертва, толкова по-малка ще бъде щетата, която може да нанесе тя. Затова тези риби изскачат от водоема, за да се прилепят към тялото на жертвата над повърхността на водата, където рязко се усилват и напрежението, и силата на тока.

Катания поставил в контейнер със змиорки играчка във вид глава на алигатор, която отвътре била облицована с алуминиево фолио. На повърхността на главата били прикрепени светодиоди, които се запалвали от електрическите удари на змиорката.

На видеото се вижда колко голяма е разликата между подводното и надводното приложение на "електрическото оръжие".

Ударите от електрическите змиорки са осезаеми и дори опасни за големи животни, включително и за човека.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес