Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се отървете от комарите без репелент от магазина?

31 юли 2023, 19:44 часа

Комарите нарушават комфорта на човек в къщата и в района. Можете да се отървете от тях без химикали.

Ароматизирани свещи

Трябва да запалите свещи вечер за 20-30 минути, така че насекомите да усетят миризмата и да излетят от стаята. След такава обработка с естествен и безопасен репелент в стаята остава приятна миризма и можете да спите спокойно цяла нощ.

Етерични масла

Смесете няколко капки масло от лавандула, карамфил, босилек, анасон, кедър или евкалипт с една чаша вода, изсипете в спрей бутилка, разклатете и напръскайте из стаята.

Вечерта налейте вода в плитка купа. Добавете към него няколко капки масло от мента или тинктура от валериана. Поставете купата до леглото. Насекомите няма да летят до него.

Утайка от кафе

Комарите не обичат миризмата на кафе. Използвайте този ефект за отблъскване. Запечете малко утайка от кафе в тиган, ако буболечките долетят в кухнята. Можете да поръсите чаена лъжичка утайка от кафе върху алуминиево фолио и да поставите в купа. Оставете да изсъхне и го запалете със запалка или кибрит.

Комарите мразят копър! Ето как да го използвате срещу тях

Капани за комари

Сложете купа с вода, като в топла вода разбъркате 10 г мая и 100 г захар на 1 литър вода. Комарите са привлечени от въглеродния диоксид, отделян по време на ферментацията. Те се стичат във водата и се давят в купата.

Вентилатор

Поставете мощен вентилатор в беседката, на верандата или в стаята и го включете, когато ще си почивате или правите нещо. Работещото устройство създава движение на въздуха и ще намали кацането на комари върху човек с 45-65%.

Вентилаторът помага за разпръскването на въглеродния диоксид и дезориентирането на комарите, търсещи храна.

Пречистване на застояла вода в обекта

За да се отървете от комарите е необходимо редовно да почиствате всички контейнери и резервоари със застояла вода: локви, поилки за птици, кофи, детски басейн, всеки съд с вода.

Знаете ли колко време живеят комарите?

Репелентни растения

Засадете в лехите и цветните лехи в двора растения, които отблъскват комарите. Ароматът на някои растения отблъсква насекомите и намалява популацията им в района.

Разпръснете ароматни нарязани билки в двора, сложете букети от лайка, котешка билка, лавандула, цитронела, босилек, маточина, невен, розмарин, мента, ароматен здравец или лимонена трева из цялата къща. Поставете лехи с домати по-близо до къщата.

Прилепи, птици и риби

Комарите в дивата природа имат своите врагове. Те включват прилепи и птици, които ловят насекоми.

Създайте условия за птиците в двора, като монтирате специални кутии за гнезда. Прилепите и птиците ще създадат неблагоприятни условия за живот на комарите.

Иглички

Заменете традиционния мулч за цветни лехи с мулч от кедър или хвойнови игли. Този специален вид мулч не само абсорбира излишната влага, но и държи комарите далеч. Иглолистното дърво отделя въглеводороди. Те имат естествено действие, подобно на това на инсектицидите.

Вечерта направете огън на определеното място на площадката и хвърлете в него смърчови или борови шишарки. Иглолистната миризма ще изплаши кръвосмучещите насекоми през цялата нощ.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес