Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се научите да казвате НЕ

21 ноември 2021, 10:30 часа

Много често потискаме емоциите си, защото се притесняваме да откажем на работодателя, близък приятел, любим човек и др. Пренебрегваме себе си, за да угодим на всички останали. А понякога отказът е наложителен. Дали заради стремежа към всеобщи симпатии, или защото не обичате конфликтите – предпочитате да се съгласите, вместо да отстоявате себе си.

На пръв поглед не отразявате вредите от невъзможността да отказвате, но те ви натоварват много повече психически, отколкото си мислите. За да повишите самочувствието и самоувереността си, да запазите здравето и емоциите си стабилни, е необходимо да се научите да изричате „не“. 
Нека видим по кои признаци останалите познават, че сте наивни и не сте склонни да отказвате:

Раздавате се прекалено много за другите

Ежедневието ви е запълнено с редица задачи, свързани с работата, близките и време за вас не остава. Искате да отметнете всички задължения, да откликнете на всяка молба и времето за релакс просто се изпарява. Това води до допълнително психическо и физическо натоварване, което ще се отрази и на цялостното ви здраве.
Забавете темпото и обърнете повече внимание на собственото си спокойствие. В стремежа да угодите на всички, вие вредите на себе си. Нивата на стрес в организма ви ще се покачат значително, ще дойде момент, в който вече няма да имате енергията да изпълнявате дори най-важните си задачи, защото не сте могли да кажете „не“ на ваш близък човек.

Потискате желанията и нуждите си само за да не разочаровате останалите

Това, че цените и държите на близките си, не означава да правите всичко възможно да изпълните желанията им. Например имате важна среща на сутринта, но приятелите ви искат да купонясвате вечерта преди това. Струва ви се невъзможно да откажете, но във ваш плюс е качественият сън и добрата почивка. Рано или късно всички тези пренебрегвания на нуждите ви, ще се отразят пагубно на здравето и психиката ви. Не карайте близките ви да свикват с мисълта, че сте постоянно на тяхно разположение, а отстоявайте повече принципите си.

По този начин се стремите да впечатлите другите

Притеснявате се, че заради отказа ви някой може да промени мнението и отношението си към вас? Просто е – подобен тип хора не заслужават вашето внимание и са токсични за живота ви. Не се опитвайте да се харесвате и „подмазвате“ на околните, като тичате по желанията им. Те ще ви уважават и ценят много повече, когато показвате характер и достойнство. Използвайте „не“ във всяка неприятна за вас ситуация.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес