Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да разпознаем недостига на хемоглобин и да го увеличим

22 септември 2024, 16:00 часа

Без дишане няма живот. Това е очевидно. Но в организма има вещества, без които самото дишане би било безполезно. Едно от тях е хемоглобинът.

Това е името на белтък, който съставлява кръвта. Основната му функция е да се съединява с молекулите на кислорода, които получаваме по време на дишането, и след това заедно с кръвния поток да ги пренася и отдава на органите и тъканите.

Втората, но не по-малко важна задача на хемоглобина - след като пренесе кислорода, той поема въглеродния диоксид от тъканите и го пренася в обратна посока, към белите дробове. Вдишваме - и органите ни получават кислорода, от който се нуждаят, за да функционират. Издишваме - и почистваме тъканите от образувалия се в тях въглероден диоксид. Без хемоглобина пълното вдишване и издишване не би било възможно.

Още: Лекаря: Тази храна вдига имунитета и хемоглобина, яжте я точно сега

Как да разпознаем ниския хемоглобин

Ако количеството на този протеин е ниско, организмът не получава достатъчно кислород. Сърцето, мозъкът и други органи започват да страдат от хипоксия, което се отразява на тяхната работа и на нашето благополучие като цяло. Съществуват характерни симптоми на анемията (т.нар. липса на хемоглобин):

- Чувствате се отслабени. Чувствате се така, сякаш вече не сте достатъчно силни дори да правите нещата, които сте правили преди.
- Когато започнете нещо, бързо се уморявате.
- Имате чувството, че вече не мислите трезво.
- Замайването се е увеличило.
- Казват Ви (или Вие сами забелязвате), че изглеждате твърде бледи.
- Бледостта е особено забележима по венците - те имат светлорозов, белезникав цвят.
- Имате недостиг на въздух лесно и бързо.
- Забелязвате учестено сърцебиене. Или понякога Ви се струва, че сърцето Ви прескача удари. Нека си го кажем направо: ако имате съмнения за нисък хемоглобин, трябва да посетите личния си лекар. След преглед лекарят вероятно ще Ви предложи да направите кръвен тест. Това е необходимо, за да се установи дали симптомите Ви се дължат на наистина ниско ниво на хемоглобина или на други заболявания. Например анемията може да маскира сърдечносъдови нарушения и е важно да не ги пропускате.

Ако ниското ниво на хемоглобина се потвърди, лекарят ще започне да търси причините. Те са много и в широк диапазон - от безобидни до смъртоносни. Например, намаляване на хемоглобина - нормална ситуация при бременност или при тези, които се опитват да отслабнат, като се ограничават в храненето. Но анемията може да доведе и до хронично бъбречно заболяване, чернодробна цироза, хипотиреоидизъм, отравяне с олово, вътрешно кървене, различни видове рак. Като цяло задължително се консултирайте с лекар, за да изключите тези неприятности.

Още: Какво да правим, ако хемоглобинът е повишен

Как да увеличим хемоглобина

Но нека предположим, че няма нищо нередно в здравето ви. В този случай, за да се върне нивото на хемоглобина към нормалното, е достатъчно само леко да се коригира диетата. Ето няколко съвета как да го направите правилно.

1. Яжте храни, богати на желязо

За производството на хемоглобин организмът се нуждае от желязо. Ако има недостиг на този микроелемент, се развива един от най-често срещаните видове анемия - желязодефицитна анемия. Ето защо първото нещо, което трябва да направите при ниски нива на хемоглобина, е да заложите на богати на желязо храни:

Още: Лекар: Ето как най-бързо да вдигнем хемоглобина си

- месо и риба;
- черен дроб и други карантии - бъбреци, сърца, краве виме;
- спанак, зеле и други зеленолистни зеленчуци;
- броколи;
- боб и леща;
- пилешки яйца;
- ядки и семена;
- сушени плодове.

2. Добавете към менюто си храни с фолиева киселина

Фолиевата киселина е един от витамините от група В. Тя е основен компонент в производството на хемоглобин в организма. Ако не получавате достатъчно от това вещество с храната, съществува риск от фолиева анемия.

Добри източници на фолиева киселина са:

- зеленолистни зеленчуци (спанак, маруля), листно зеле;
- бобови растения - боб, грах, леща;
- аспержи;
- пилешки яйца.

3. Не забравяйте за витамин С

Набавянето на достатъчно желязо от храната или от хранителни добавки е от съществено значение. Но още по-важно е да се уверите, че този микроелемент се усвоява. Витамин С позволява на тялото ви да получи повече желязо от храната. Търсете го в храни като:

- цитрусови плодове - портокали, мандарини, грейпфрут;
- ягоди;
- касис;
- зелени листни зеленчуци - спанак, зеле.
- Повече за храните, богати на витамин С, тук.

4. Не забравяйте витамин А

Витамин А и бета-каротинът (неговата форма, която се съдържа в храните от растителен произход) също са важни елементи, които позволяват на организма да усвоява по-ефективно желязото от храната.

Накратко, това са:

- черен дроб, особено говежди черен дроб, включително под формата на колбаси и пастет;
- масло от черен дроб на треска;
- ямс;
- спанак;
- тиква.

5. Не злоупотребявайте с храни, които влошават усвояването на желязото

По-специално тези, които съдържат калций, могат да направят това:

- ферментирало мляко - кисели млека, кефир, извара;
- соя и продукти на нейна основа: соево месо, тофу и други;
- смокини.

Тук има един нюанс: калцият не трябва да се изключва напълно, защото той също е необходим за организма. Важно е само да не се злоупотребява с него. Една чаша кефир или няколко смокини няма да навредят, особено ако ги ядете по различно време от продуктите, които съдържат желязо.

Също така усвояването на този микроелемент могат да влошат чаят и кафето.

6. Приемайте добавки с желязо

Най-важният момент: никога не си ги предписвайте сами! Това трябва да бъде направено само от Вашия лекар. Факт е, че освен желязо аптечните добавки съдържат и други вещества - микроелементи и витамини.

Ако такива лекарства се приемат неконтролируемо, е възможно да се надвишат безопасните дози. Например хипервитаминоза на витамин А - много неприятно състояние, изпълнено с главоболие и болки в костите, косопад, зрителни нарушения и други странични ефекти.

Прекалено голямото количество желязо също може да бъде опасно. То може да причини състояние, наречено хемохроматоза, което увеличава риска от чернодробни заболявания, заболявания на жлъчния мехур, заболявания на щитовидната жлеза, сърдечносъдови заболявания и дори понякога предизвиква развитието на някои видове рак.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес