Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да разпознаем енергийните вампири?

23 август 2022, 20:23 часа

Цялата митология за вампирите вече е довела до безброй измислени истории по цял свят. Представата, че същества смучат човешка кръв, за да оцелеят, определено е ужасяваща.

Точно както измислените, фантастични вампири с острите вълчи зъби смучат кръвта на хората като начин за получаване на жизненоважна енергия, вие може да различите „токсичните хора“ около вас. Именно такива хора са познати като „енергийни“ или „емоционални вампири“. На практика можем да кажем, че това са термини за обозначаване на хора, които консумират емоционалната ви енергия, а покрай нея източват и физическите ви сили.

Те се възползват от вас, от вашето добро сърце и желанието ви винаги да сте наоколо, да ги слушате и да се грижите за тях. В резултат на това често се чувствате изтощени и претоварени в ежедневието, защото са отнели цялата ви сила, настроение и духовна енергия. Хората с признаци на енергийни вампири показват липса на емпатия (тази модна думичка означава на български просто „съпричастие“ или „съчувствие“), както и висока степен на емоционална незрялост. Тези фактори ги карат да се пристрастят към консумирането на жизнената енергия на другите, за да компенсират своя енергиен дефицит и да избегнат собственото си вътрешно страдание.

Като цяло емоционалните вампири могат да бъдат разделени на две групи: зли - които имат съзнателно лоши намерения, и неволни - те просто несъзнателно изсмукват енергията ви.

Как да победим енергийните вампири в офиса?

Видове енергийни вампири

Жертви. Те не разбират последиците от своите действия. Наслаждават се да играят ролята на жертва, да бъдат „горките“, да обвиняват и манипулират другите, за да се измъкват от трудни ситуация.

Нарцисисти. Те не показват съпричастност или истински интерес към други хора. Винаги мислят първо за себе си и очакват същото от вас: не, не да мислите първо за себе си - а първо за тях!

Контрольори. Те се чувстват над вас и се стремят да ви сплашат, за да компенсират слабостта на вътрешните си емоции. Агресията е отличителната им черта.

Осъждащи или критични. С ниско самочувствие, тези вампири обичат да съдят и да се отнасят към хората с пренебрежение. Те са „насилници“, които се възползват от вашата несигурност, за да ви накарат да се почувствате непълноценни и засрамени.

Драматични. Те често създават проблеми там, където не съществуват, прибягвайки до драми, за да скрият празнотата на собствения си живот. Винаги търсят кризи, тъй като се хранят с негативни емоции от типа на гняв и страх.

Невинни. Въпреки че са по-малко злонамерени и понякога наистина се нуждаят от помощ, тези енергийни вампири също могат да се възползват от вашата жизненост, отначало дори неволно.

Ласкатели: те обичат да ласкаят хората и да им правят фалшиви комплименти с цел да извлекат изгода.

Енергийни вампири - 5 типа мъже, които ще изсмучат цялата ви сила

Как да разпознаете хората, които изсмукват енергията ви?

Те обичат да разиграват драми. Не поемат отговорност, само критикуват, изискват и сплашват. Карат да се чувствате виновни, и самите вие се чудите за какво. Поставят ултиматуми и емоционално изнудват. Те са зависими хора, имат високи нива на параноя. Силно ревниви са. Имат ясно изразени черти на манипулатори.

Как да се предпазите от енергийни вампири?

Първата стъпка вече е в ход: да знаете за тяхното съществуване и как да ги идентифицирате, за да не ги „храните“ повече. Не обръщайте внимание на това, което ви говорят. Избягвайте твърде дълги контакти с очи. Пренебрегвайте тяхната критика и се научете да не реагирате. Обградете се с хора с положително настроение и които са добри. Не забравяйте, че проблемът е във вампирите, а не във вас!

В краен случай се отдалечете и прекъснете връзките си с тези хора. Вашето благополучие и щастие са много по-важни!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес