Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да разберем, че домашния ни любимец е в депресия

04 юни 2021, 16:55 часа

Сезонната депресия се среща не само при хората, но и при домашните любимци, разказват експерти.

Освен това онези животни, които имат достатъчно висок интелект, са по-често депресирани. Така че гущерите, охлювите или костенурките почти не са чували за депресия, но котките и кучетата имат причини да бъдат тъжни, казва ветеринарни лекари.

- Промяна на времето или сезона. Ако пред прозореца е сиво и студено или вкъщи е студено, домашният любимец може да пести енергия: спи по-често, яде повече,  по-малко активен е.

- Кратък ден. Много животни при липса на повече слънчева светлина стават тъжни, подобно на хората.

- Промяна в диетата и липса на витамини. Когато вашият четириног приятел не получава достатъчно витамини: засадете специална "котешка" трева, купете витамини и лакомства за животни.

- Отравяне, обостряне на хронични заболявания. Ако има хронични заболявания,  тогава трябва да наблюдавате състоянието му особено внимателно.

- Намалено време за ходене. Ако собственикът рядко излиза навън и призовава домашния любимец да „свърши работата си“ бързо, животното се обездвижва. Домашният любимец се нуждае от дълги разходки и игри на открито.

- Несъответствието на биоритмите на собственика и домашния любимец: ако прекарате малко време с четириногия домашен любимец, той е тъжен.

- Самота. Животните не търпят да са разделени от собственика си. Ако отивате на почивка или в командировка, останете на служба по време на работа, уверете се, че домашният любимец не е оставен сам: по-добре е да го поверите на приятели или роднини, наемете хотел за животни, където за домашния любимец ще се грижат професионалисти.

- Нова къща, промяна в обичайната среда.

- Отслабване на имунитета след операция или раждане.

За да помогнете на вашия питомец, експертите  ви съветват да следвате тези насоки.

Ходете и играйте повече

Не бъдете мързеливи и прекарвайте повече време с домашния си любимец навън. Ако на вашия четириног приятел му липсва физическа активност, това може да повлияе на поведението му. Животното започва да си играе с обзавеждането на дома. Освен това липсата на игри на открито води до нежелано наддаване на тегло и може да повлияе на здравето.

Не ходете с домашния любимец под дъжд или силен вятър. Ако решите да излезете, купете сезонни дрешки за любимеца. Кучетата са особено чувствителни към течение и хипотермия, така че гащеризоните за кучета са незаменими, особено за малки породи. Активността е важна не само за кучетата, но и за котките.

Всички видове играчки, лазерна показалка, балансирана диета с витамини ще помогнат на вашия домашен любимец да се адаптира към смяната на сезона.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес