Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да разбера кога е зареден акумулаторът на колата?

10 август 2024, 10:46 часа

Всеки собственик на автомобил знае, че е необходимо периодично да се сменя маслото, да се наблюдават спирачните накладки и другите консумативи. Но по някаква причина много хора забравят, че акумулаторът също изисква грижи, в противен случай може да предизвика изненада в най-неподходящия момент. В случая няма предупредителни индикатори за негово лошо състояние. Но, все пак, има признаци, за които внимателният собственик трябва да следи.

Двигателят се включва трудно

Когато завъртите ключа в запалването, коляновият вал започва да се върти. Скоростта на въртене зависи пряко от нивото на заряд в акумулатора. Със сигурност сте забелязали, че в студена сутрин, след като колата е стояла и замръзнала, двигателят пали неохотно и с усилия. Това е именно, защото акумулаторът също замръзва и напрежението в мрежата на автомобила спада малко, което е нормално. Но ако забележите това в жега или просто през топлия сезон, значи акумулаторът е в лошо състояние и е време да го заредите.

Колко време издържа акумулаторът на автомобил?

Слаби светлини

Друг издайнически знак, че е време да заредите акумулатора, е слабото осветление. Това се отнася както за фаровете, така и за интериора. Светлините се захранват директно от акумулатора, ако двигателят не работи – затова, щом напрежението падне, лампите веднага забележимо потъмняват.

Проверка на напрежението в мрежата на автомобила

Бордови компютър

Много автомобили могат да показват напрежението в мрежата с помощта на собствени сензори и бордови компютър. Ако такава функция е налична, имате късмет, защото е удобна и не изисква допълнително оборудване. Но трябва да внимавате, защото понякога вътрешните сензори показват неточно напрежение.

Мултиметър

Това е най-сигурният метод, който гарантирано ще даде правилния резултат. Но е необходим мултиметър и умение да го използвате. Достъп до самия акумулатор също е необходим, тъй като измерването през външни точки, разположени под капака, може да не даде точен резултат поради окисление и други негативни нюанси.

Как да разберете дали акумулаторът ви ще изкара зимата

През запалката

Има специални волтметри, които могат просто да се монтират в запалката и те веднага ще покажат напрежението в бордовата мрежа. От една страна е много удобно, защото е просто. Но има и друга страна - грешки при измерването. По принцип е най-добре да измервате напрежението в самия източник на захранване, в акумулатора, защото кабелите създават съпротивление и шум - затова колкото по-далеч от акумулатора измервате напрежението, толкова по-голяма ще бъде грешката. Но като цяло този метод също е подходящ, просто трябва да сте малко по-внимателни.

За да проверите заряда на акумулатора чрез бордовата мрежа, трябва да включите запалването или още по-добре да стартирате двигателя. Струва си да запомните, че когато двигателят работи, напрежението трябва да бъде около 13,5 - 14 волта, а когато е изключен - 12,5 - 13 волта.

Какво може да причини изтощаване на акумулатора?

Срок на експлоатация

С течение на времето акумулаторите губят своя капацитет и способност за зареждане. Ако вашият е по-стар от 4-5 години, може да се изтощи бързо. За съжаление дори и най-скъпите акумулатори са подложени на естествено стареене и няма спасение от това.

Кратки пътувания

Ако често използвате колата за кратки пътувания, акумулаторът просто не успява да се зареди. Мнението, че по време на кратки пътувания има малко износване, е погрешно - така колата няма време да загрее и да достигне работни параметри.

Сателитна сигнализация

Сателитните аларми могат да разредят напълно зареден акумулатор за един месец бездействие на автомобила - това предполага, че инсталираното сателитно устройство, естествено, се захранва от акумулатора.

Неизправен генератор (динамо)

Генераторът зарежда акумулатора, докато двигателят работи. Както всеки компонент на автомобила, той се износва с времето и ефективността му намалява. Ако динамото не работи правилно, акумулаторът няма да се зареди до максималното си ниво, което води до изтощаването му с течение на времето.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес