Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да предотвратим ранното побеляване

07 октомври 2021, 14:45 часа

Всеки от нас винаги иска да изглежда млад и красив, забавяйки стареенето възможно най -дълго. Стареенето не е свързано само с бръчките, но и със сивата коса. Ако първите бели косми започнат да се появяват след 40 и по-близо до 50, това е абсолютно нормално, но ако започнете да ги забелязвате на двадесет или тридесет, това може да предизвика шок и да предизвика безпокойство.

Има различни фактори, които причиняват преждевременна побеляла коса, като прекомерен стрес, лоша диета, липса на сън и т.н. Ако искате да предотвратите появата на сива коса твърде рано, трябва да следвате 5-те съвета по-долу.

1. ИЗПОЛЗВАЙТЕ КОКОСОВО МАСЛО

Кокосовото масло може да се използва по много причини - то е добро растително масло, овлажнител за кожата и продукт, който работи чудесно за косата. Редовното прилагане на кокосово масло ще поддържа косата ви хидратирана и обогатена с лауринова киселина, която от своя страна омекотява, укрепва нишките и ги снабдява с антиоксиданти, за да забави появата на сива коса за дълго време. 

2. ИЗБЯГВАЙТЕ СТРЕСА

Стресът може да причини безброй здравословни проблеми, включително диабет и инсулт, и кожни проблеми като акне и бръчки. И стресът не спира, а непрекъснатото му преживяване също води до преждевременна побеляла коса. Поради тази причина облекчаването на стреса е много важно. Отделете време за себе си, отпуснете се, посетете спа центрове, кина, любимите си ресторанти , пазарувайте, слушайте музика, уговорете среща с приятели, направете всичко, което може да ви направи щастливи, и тогава не е нужно да се притеснявате за сивата коса.

3. ИЗБЯГВАЙТЕ ПУШЕНЕТО

Сигурно сте чували много пъти, че тютюнопушенето може да причини сериозни здравословни проблеми, но може да не сте осъзнали, че то причинява и сериозни негативни ефекти върху косата, което в крайна сметка води до ранно посивяване. Така че, ако искате да изглеждате млади, красиви и без сива коса, незабавно спрете да пушите.

4. НЕПРЕКЪСНАТО ОВЛАЖНЯВАЙТЕ КОСАТА СИ

Ако искате вашата корона на славата винаги да изглежда красива, тогава трябва да увеличите приема на вода и да намалите количеството алкохол и кофеин. Водата не само поддържа кожата чиста и здрава, но също така поддържа косата хидратирана и помага за предотвратяване на ранно посивяване и косопад. Ако липсва хидратация и влага, хранителните вещества няма да достигнат до космените фоликули, което води до побеляване и косопад. Така че, не забравяйте да пиете 8-10 чаши вода всеки ден.

5. ПОВЕЧЕ МЕД

Известно е, че орехите помагат да се избегне побелялата коса, тъй като са богати на мед, което може да помогне за производството на меланин, пигмента, който придава на косата оригиналния цвят. Можете редовно да приемате мултивитамини, тъй като почти всички те съдържат мед. Има и възможност да включите в диетата си богати на мед храни: спанак, боб лима, ряпа и повечето месни съставки. Бадемите, къпините, наровете и ананасите също съдържат мед.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес