Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да повишите нивата на допамин?

07 октомври 2024, 06:00 часа

Много често уелнес тенденциите, които се появяват в социалните медии, не заслужават вниманието ви и изчезват толкова бързо, колкото са се появили. Но идеята за “допаминово меню” може да е изключение. Ако търсите стратегия за естествено повишаване на допамина, този лесен метод може да си струва да бъде проучен. 

Какво е допамин?

Допаминът е хормон и невротрансмитер, който се произвежда в мозъка. Той се освобождава, когато участвате в определени дейности или изпитвате определени усещания и мисли. Допаминът играе роля в паметта, мотивацията и настроението ви; той е тясно свързан с наградите. Когато правите нещо, което обичате, като например да пеете любимата си песен или да се разхождате навън, изпитвате приятно повишаване на допамина. 

Още: 7 начина за естествено повишаване на хормона на щастието

Какво представлява допаминовото меню?

Допаминовото меню е популярен начин за съставяне на план, който може да увеличи допамина ви по естествен начин. Допаминовото меню включва дейности, които са добри за вас и ви носят радост. Тези дейности повишават нивата на допамин, което от своя страна ви кара да се чувствате щастливи.

Едно от предимствата на това да имате допаминово меню е, че то ви дава по-голям контрол върху настроението и психичното здраве. Когато определите стратегия, която доказано повишава чувството ви за щастие, можете да изберете да посягате към менюто винаги, когато имате нужда от повишаване на настроението. Практиката на съставяне на менюто също така ви принуждава да помислите за дейностите, хората и местата, които наистина ви носят радост. Това означава, че тя е и чудесна възможност да идентифицирате нещата в живота си, които причиняват обратното, така че да се опитате да ги избегнете или ограничите.  

Кой би имал полза от допаминово меню?

Още: Психолог: 3 ежедневни навика, с които мозъкът освобождава допамин, окситоцин, ендорфини и серотонин

Всеки може да се възползва от ползите за психичното здраве от разработването на допаминово меню. То ви помага да правите добри избори и действително да извършвате дейности, които повишават допамина ви, вместо да правите неща, които не са полезни за вас или не ви носят радост, за да запълвате времето си. 

Компоненти на допаминовото меню

Ако се придържаме към определението за меню в ресторант, допаминовото меню се разделя на предястия, основни ястия, гарнитури, десерти и специални предложения. Можете да се обръщате към всяка категория според нуждите си.

Предястия: Бързи и лесни задачи, които ви носят радост, без да са необходими много усилия или време. Например, прочитане на глава от книга или няколко минути медитация между работните обаждания. 

Още: Учени: Тази храна носи ударна доза допамин в мозъка

Основни: Обмислени задачи, които трябва да се планират и отнемат малко повече време за изпълнение, като например да отидете на брънч с приятели.

Гарнитури: Малки положителни допълнения, които правят ежедневнието малко по-приятни, като например слушане на любимия ви подкаст или плейлист, докато вършите домакинска работа. 

Десерти: Специални дейности, които обичате, но е най-добре да са в умерени количества. Например, да си вземете спа ден. 

Специални: По-малко достъпни, но изключително запомнящи се и приятни събития, като ваканции и големи празненства. 

Как да съставите своето допаминово меню?

Започнете да го изготвяте, като направите списък на нещата, които обичате да правите, и какво обичате в тях. След това задайте на всяка дейност категория от менюто. За целта обмислете въпроси като: „Колко време ще отнеме тази дейност? Реалистично ли е да я направя точно сега, или изисква планиране? Колко ще струва и трябва ли да предвидя бюджет за нея?“

Съставете менюто си, като разбирате, че компонентите могат да се променят заедно с вашите вкусове, сезона, бюджета ви и други фактори. Точно както менюто в ресторанта се променя и развива с течение на времето, така и вашето допаминово меню ще се промени.

 

 

Емилия Златева
Емилия Златева Отговорен редактор
Новините днес