Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да почистиш с лекота загорелите съдове

22 януари 2022, 16:28 часа

Загорелите съдове са проблем, който се случва не само на начинаещите готвачи, но и на най-добрите. Как да ги почистите с домашни методи, като вземете предвид материала, от който е направена?

Как да почистите загорял съд със сол?

Готварската сол е продукт, който е ефективен при премахване на изгаряния от неръждаема стомана, емайлирани, алуминиеви, чугунени и покрити с тефлон съдове. Става много лесно.

На дъното на изгорялата тенджера се изсипва дебел слой сол (например половин чаша) и се залива с малко количество вода (например две чаши). Получената солена маса се оставя в съда за поне няколко часа, за предпочитане за една нощ. След това можете да опитате веднага да измиете тенджерата с гъба и да изплакнете обилно солта. Ако след първите опити ефектът не е задоволителен, най-добре е да кипнете соления разтвор за няколко минути и да изтъркате тенджерата едва след като водата със сол изстине.

Почистване на съда със сода за хляб

Содата за изгоряла тенджера е спасителен метод в случай на силно замърсяване на съдове от неръждаема стомана, емайл, керамика и чугун. Не бива обаче да се използва за почистване на изгоряла алуминиева тенджера, тъй като повърхността на вътрешността й може да се повреди.

В случай на леко замърсяване, причинено от изгаряне, достатъчно е да излеете малко количество на дъното на загорелия съд (например две супени лъжици) и да налеете достатъчно вода, за да се получи паста. След като изчакате няколко часа, просто измийте съда с гъба или мека четка. При по-силно замърсяване сварете водния разтвор на содата за няколко минути в прегоряла тенджера и опитайте да премахнете изгарянето с дървена лъжица или шпатула.

Оцет върху загорелия съд

Ефективен метод за почистване на изгоряла тенджера е използването на винен оцет. Тази течност перфектно се справя с горенето в стоманени и алуминиеви съдове. Не бива обаче да се използва за миене на емайлирани съдове, тъй като емайлът може да стане матов под въздействието на оцет.

На дъното на тенджерата е достатъчно да се налее малко количество вода с оцет (2-3 см височина) и да заври. След няколко минути кипене разтворът. След това той трябва да се охлади и да се остави в съда за една нощ. На сутринта просто излейте оцета, отстранете внимателно (например с дървена лъжица) останалата мръсотия и измийте съда с кърпа или гъба.

Изгоряла тенджера - лимонената киселина ще помогне ли?

Средството, което ще направи изгорялата тенджера не само чиста, но и освежена и лъскава, е лимонената киселина. Този продукт трябва да се използва с съдове от неръждаема стомана, но трябва да се внимава с емайлирани, тефлонови и керамични съдове за готвене.

Поръсете няколко чаени лъжички киселина на прах върху дъното и стените на мръсния съд. След известно време просто го залейте с гореща вода и сварете разтвора. След като киселата вода се охлади, премахването на мръсотията от изгорелия съд трябва да бъде безпроблемно.

Използвайте тези лесни, но много ефикасни методи!

 

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес