Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да победим енергийните вампири в офиса?

04 август 2022, 20:04 часа

Енергийните вампири ни заобикалят почти навсякъде. Трудно се избягва влиянието им в офиса. Въпреки това да напуснете веднага също не е опция, защото разпознавайки навреме енергиен вампир в служител, можете да изградите ефективна система за защита! Енергийният вампир изобщо не се нуждае от зъби и демоничен външен вид. Тези хора използват други средства за постигане на целите си, което води до чувство на умора на жертвата като - главоболие, потиснато настроение и пълна неспособност да се съсредоточи върху бизнес въпроси.

Как да изградим ефективна защита срещу енергийни вампири в офиса?

Енергийните вампири практически не са в състояние сами да „произведат“ жизнена енергия без да навредят на другите хора. Много изпомпват жизнеността на своите приятели и колеги несъзнателно, но това не кара никого да се чувства по-добре! Понякога няколко енергийни вампира могат да работят в офиса наведнъж, тогава изпълнението на ежедневните задължения за останалите служители се превръща в кошмар. Уволнението обаче наистина е крайна мярка и няма гаранция, че в друг офис ще бъдете напълно пощадени от подобни индивиди. Така че трябва да усвоите основните правила за противодействие на енергийните вампири и да се научите как да изградите ефективна защита.

5 неща, които точат енергията ни

Игнорирайте това, което казват

Оръжието на всеки енергиен вампир е думата и най-добрата ви защита е напълно да игнорирате това, което чувате. Да, в началото ще ви бъде изключително трудно да се сдържате и да не отговаряте на коментари и язвителни нападки по ваш адрес. Въпреки това след кратко време ще можете да възприемате по-безразлично опитите на енергиен вампир да предизвика у вас определени емоции. Опитайте се да останете в този режим само три седмици и през това време ще развиете полезен навик да се дистанцирате от колега енергиен вампир.

Бъдете директни

Ако опитите ви да пренебрегнете бъбривото остроумие или да не се поддадете на провокациите на колега – енергиен вампир не са успешни, имате още един инструмент в арсенала си - директен разговор. Не се притеснявайте да поставите самонадеяния си колега вампир на мястото му и да му кажете, че ви разсейва. Не си мислете, че това е признак на ваша слабост, особено ако го казвате със спокоен тон. В бъдеще се опитайте да покажете пълно безразличие и игнорирайте опитите да ви въвлекат в конфликт или спор. Вампирите не харесват такова отношение към своя човек и обикновено веднага тръгват да търсят по-податлива жертва.

Не е трудно да се възстановите от атаките на енергиен вампир. На първо място, трябва ясно да сте наясно с методите, които вашият колега предпочита да действа. И веднага щом вашият вампир покаже нрава си - избягайте от атаката чрез игнориране, липса на съвет или директно напомняне за професионалните му задължения.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес